Hírek

Rekord meleg lett az idei március

2024. április 04., 21:26

Rekord meleg lett az idei március: a szombathelyi mérések szerint 2014-ben volt legutóbb ilyen enyhe a tavaszkezdés. A gyümölcsfák, a díszfák, a virágok hetekkel előbbre járnak, mintha már most kezdődne a május.

Rekord meleg lett az idei március

Teljes pompájában díszíti már az MMIK környékét a japán díszcseresznye. A rózsaszín virágzás ideje inkább április vége – a rekord enyhe március sürgette a fákat.

A telefonnál Pétervári Tibor meteorológiai észlelő, Hungaromet

“Dehát mindenképpen a növényzeten is látszik ugye, föl lehet jegyezni fenológiailag folyamatokat, hogy például mikor kezd el virágozni a cseresznye, a meggy, hát azért azok előbb kezdtek el, vagy akár a körte, mert most már ezek is teljes virágzásban vannak, amik egyébként inkább április 10. és 20. között, tehát hónap második dekádjában szoktak.”

A sokévi átlagnál több mint 3 fokkal lett melegebb az idei március, ami egy hűvösebb áprilisnak felel meg, miután a február márciust idézett.

A telefonnál Pétervári Tibor meteorológiai észlelő, Hungaromet

“9,5 fok volt a havi középhőmérséklet, és a legutóbbi, ami a legközelebb van ehhez, 9,3 fokkal, a 2014-es volt, tehát éppen tíz évvel ezelőtt.”

A természetet siettette a csapadék is, abból több mint 50 milliméternyit kapott Szombathely márciusban, ez a sokévi átlag csaknem 170 százaléka.

A böjti szelek közben kitettek magukért: hét szélviharos napot számolt a szombathelyi észlelő márciusban, és a napokban még tapasztalhatjuk az élénk déli, délnyugati lökéseket.