MNB - 2
MNB

Hírek

Reformációs vándorkiállítás Szombathelyen

2017. május 05., 16:48

Szombathelyre érkezett a Magyar Nemzeti Levéltár „Vissza a forrásokhoz” című reformációs vándorkiállítása. A Vas Megyei Levéltárban látható dokumentumok a reformáció 500 éves történetét követik végig – különleges, kevéssé ismert vagy a közelmúltban előkerült iratok segítségével.

Reformációs vándorkiállítás Szombathelyen

21 levéltár válogatott dokumentumai kerültek a vándorkiállítás molinóira, amelyek 500 évet fognak át – nemcsak a reformáció kezdeteit, hanem annak hatásait is bemutatják.

Kovács Eleonóra főlevéltáros, Magyar Nemzeti Levéltár
A kiállítás szerkesztésekor azt az elvet tartottuk fontosnak, hogy az egészet szeretnénk bemutatni, a csomópontokat, a fontos témaköröket szeretnénk ábrázolni a reformáció történetéből, és mindig annak a levéltárnak az anyagát választottuk ahhoz a témához, amely a leginkább odaillett és a legadatgazdagabb dokumentumnak bizonyult.

A kiállítás tematikus egységekben követi a reformáció történéseit, kiemelve egyebek mellett az egyházszervezet kialakulását, az oktatást vagy az anyanyelv elterjedésében fontos nyomdák szerepét. A dokumentumok között olyan érdekességek is fellelhetők, mint az 1674-es gályarab-per tanúvallomásai vagy a búcsúcédulák és reverzálisok. A kiállítást megnyitó Gúthy László felsőőri református lelkész egyházközségének történetét elevenítette fel, Melega Miklós levéltárigazgató pedig elmondta, hogy hamarosan egy képes album és egy forrásgyűjtemény jelenik meg a reformáció vasi dokumentumaiból. A kiállítás megnyitóján hirdették ki az „Utazás Wittenbergbe” országos vetélkedő megyei eredményeit. A vasi csapatok felkészülését a levéltár segítette.

Pál Ferenc levéltáros, MNL Vas Megyei Levéltára
Ezt a felkészülést segítendő összeállítottunk egy forrásgyűjteményt, egy mappát, amelyben Vas megyei forrásokat gyűjtöttünk össze, és igyekeztünk ennek a mappának a segítségével játékosabbá tenni ezt a felkészülést.

A reformációs vetélkedő megyei fordulójában a Reményik-iskola és a Premontrei Gimnázium diákjai voltak a legeredményesebbek.