Hírek

Pusztulnak a méhek, kevés a méz

2010. december 14., 16:09
Szomorú évet zártak a Vas megyei méhészek, még mindig 20-30 százalékos a méhpusztulás a térségben - hangzott el a hétvégi méhészkonferencián. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szombathelyi szervezete szakmai nappal zárta az idei évet.
Pusztulnak a méhek, kevés a méz

Mintegy 150 méhész gyűlt össze az MMIK konferenciatermében hétvégén, hogy összegezzék mi történt az idei évben és fontos információkhoz jussanak a legújabb gyógyszerekkel, technikai fejlesztésekkel kapcsolatban. Évek óta problémát jelent a méhek pusztulása. Atkák és a nyúlós költésrothadás is tizedelte az állományt. A hosszú tél megviselte a méhcsaládokat és az állandó hőingadozás is visszavetette a méhek fejlődését. Míg repcéből a negyedét, akácmézből csak a harmadát pörgették a gazdák  az eddig megszokotthoz képest. "A vegyesméz sok vonatkozásban étrendi, életmódi vonatkozásban felülmúlja az akácmézet." Ennek ellenére még mindig jóval kevesebb rá az igény, mivel cukrosodik - mondja az elnök.

A Magyar Méhészeti Nemzeti program több pályázattal segíti évről évre a méhészeket. Ezekről is tájékozódhattak a hétvégi fórumon. Így gyógyszerekre és különböző, vándorlást elősegítő méhészeti eszközök  megvásárlására is nyertek forrásokat.

Keve György - elnök, OMME Szombathelyi Szervezete
"Gépkocsitól az utánfutóig, pergető berendezések mellett számos pályázati lehetőség van, ami szinte minden méhész számára viszonylag kisebb-nagyobb adminisztratív tevékenységgel elérhető."

Idén 7-800 pályázati igényt nyújtottak be a megye méhészei, melyeket többségében meg is nyertek. Ezekkel a lehetőségekkel próbálják ösztönözni a méhészeket a minőségi méztermelésre.