Hírek

Petőfi Sándor születésének 200.évfordulója alkalmából kiállítás nyílt a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

2023. április 18., 21:53

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából kamarakiállítás nyílt a Berzsenyi Dániel Könyvtárban “Hol Rábát sűrűen zöldellő füzek övedzik…” - Petőfi Sándor emlékezete a történelmi Vas megyében címmel. A kiállítás megtekintéséhez vezetést és interaktív foglalkozást hirdettek iskolások számára. Kedden délelőtt két csoportot fogadtak.

Petőfi Sándor születésének 200.évfordulója alkalmából kiállítás nyílt a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

A Berzsenyi Dániel Könyvtár gyűjteményéből nyílt kiállítás Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából. A válogatásban helyet kaptak többek között az 1922-23-as centenáriumi ünnepségekről szóló írások, valamint azok a publikációk, amelyek a költő tiszteletére emelt köztéri alkotásokat és emlékhelyeket mutatják be. Az érdeklődők az MMIK előtt álló Petőfi-szobor felállításáról szóló 1987 márciusi avatásáról is olvashatnak.

Molnár Andrea - helyismereti könyvtáros, Berzsenyi Dániel Könyvtár
“Itt fényképekkel és sajtóközleményekkel mutatjuk be a költőnek a Vas megyei kultuszát, emlékünnekpségit, valamint a tiszteletére emelt köztéri alkotásokat. Ehhez a kiállításhoz kapcsolódóan foglalkozásokat is tartunk. Három korcsoport számára állítottunk össze feladatokat: 4-6 osztályosok, 7. osztálytól egészen a középiskola végéig, illetve felnőtt csoportok számára készítettünk játékos feladatokat, illetve bemutatjuk a kiállítást.”

Elsőként a Neumann János Általános Iskola diákjai érkeztek a Berzsenyi Dániel Könyvtárba, hogy közelebbről megismerkedjenek Petőfi Sándor életével. A költő 1839 nyarát Ostffyasszonyfán töltötte, itt barátokat is szerzett. Járták a környéket, vadásztak és fürödtek a Rábában. Itt találkozott szerelmével is, Csáfordi Tóth Rózával, akihez aztán verseket írt. A könyvtárba érkező diákok erről is hallhattak, valamint beleolvashattak régi újságcikkekbe, és Petőfiről szóló könyvekbe is. A gyerekek is örülnek, hogy ilyen formában tanulhatnak a költőről.

Bihari Patrícia tanuló, Neumann János Általános Iskola
“Szerintem nagyon jó, mert nem az iskolapadban kell ülni és a könyveket olvasgatni, hanem ismeretterjesztőbb és sokkal több érdekességet meg tudunk így.”
A kiállítás 2024. január 31-ig tekinthető meg a könyvtár 2. emeleti olvasótermében.