Hírek

Pénteken a Herényiek Házában is bemutatták a 100xszép Vas megye című kötetet

2023. április 18., 21:45

Pénteken a Herényiek Házában is bemutatták a 100xszép Vas megye című kötetet, melyben a vármegyéhez kötődő személyiségek önvallomása olvasható. A találkozón elhangzott: előkészítés alatt van az album második kiadása, ami várhatóan ősszel jelenik meg. A szövegek mellé Ferkovics József készített illusztrációkat a legjellegzetesebb épített örökségeinkről. A rajzokból kiállítás nyílt.

Pénteken a Herényiek Házában is bemutatták a 100xszép Vas megye című kötetet

A Közös jövőnk Vas megye című projekt keretében tavaly nyáron jelent meg a 100xszép Vas megye című album a Szülőföld Kiadó gondozásában. Közel száz ismert személyiség vall a megyéhez való kötődéséről - politikusok, művészek, orvosok, sportolók. A könyvet több helyszínen bemutatták már, pénteken a Herényiek Házában beszélgettek róla.

“A Rába vizének zúgását hallgatom.”  
 
Tanai Erzsébet vasi népdalcsokorral nyitotta a találkozót. Szekér Tamás, a Herényi Kulturális és Sport Egyesület vezetője arról beszélt, sok-sok érték van Vas vármegyében, amiről csak kevesen tudnak. Érték ez a könyv is. A kötet szerkesztője, Majthényi László a kiadvány születésének előzményeiről beszélt.

Majthényi László - elnök, Vas Vármegyei Közgyűlés
"Három éve, amikor a tomboló covid idején kitaláltuk ezt a könyvet, hogy Vas megyében élő, vagy innen elszármazott embereket próbálunk rábírni arra, hogy valljanak a megyéhez való érzéseikről, kötődésükről."

Az önvallomások mellé a Berzsenyi Dániel Könyvtár munkatársai irodalmi szövegeket illesztettek, a látnivalókról pedig Ferkovics József készített az írásokhoz kapcsolódó rajzokat. A grafikákból kiállítás is nyílt a Herényiek Házában.

Ferkovics József - festőművész, grafikus
"Szerencsém volt, mert igazából én nem Vas megyei vagyok, akkor egy pár éve költöztem le, beutazhattam a megyét, megismerhettem a szépségeit. Tussal készült alkotások, 105 kép készült, ebből 100 kép került be az albumba."

A Nemzeti Művelődési Intézet Vas megyei igazgatója, Éles Krisztina a kiadvány hiánypótló jellegét emelte ki, melyben megjelenik múlt, jelen, jövő és a megye gazdag történelmi öröksége. A könyvbemutatón elhangzott, hogy ősszel újra kiadják az albumot, akkor már Vas vármegye szerepel a címében. Nemrég új értéktár-kötet is megjelent, és előkészítés alatt van egy vasi ételeket bemutató receptgyűjtemény is.