Hírek

Parkolót építenek az Egészségügyi Alapellátó mögött

2022. szeptember 02., 17:07

Augusztus 31-én, szerdán lejárt az adásvételi szerződés határideje a volt városi strand területére vonatkozóan, de mivel nem érkezett kormányzati támogatás, és egyértelmű döntés sem született róla, az önkormányzat kiszáll a parkoló építés körüli több hónapos huzavonából. Úgy döntöttek, hogy saját költségvetésből - mintegy 60 millió forintból - 46 parkolót építenek az Egészségügyi Alapellátó mögött. A beruházás még idén befejeződhet.

Parkolót építenek az Egészségügyi Alapellátó mögött

A volt városi strandfürdő egy közel 4500 m2-es darabját az önkormányzat egy ingatlancsomag részeként értékesítette. A telekre a beruházó eredetileg lakásokat, üzleteket, orvosi rendelőket tervezett építeni. Az Egészségügyi Dolgozók Szakszervezete és a régiós mentőszervezet azonban parkolók építését javasolta, ennek érdekében aláírásokat is gyűjtöttek. Hende Csaba országgyűlési képviselő a választási kampányban azt ígérte, ha a városvezetés felbontja a beruházóval kötött adásvételi szerződést, és a terület tulajdonjogát ingyenesen átadja az államnak, elintézi, hogy a kormány megépítse a szükséges parkolót. A város meg is kötötte a visszavásárlási megállapodást augusztus 31-i határidővel, a vállalkozó azonban írásos garanciát szeretett volna a támogatásról. Hende Csaba álláspontja az volt, hogy a város előbb vegye vissza területet, terveztesse meg a parkolót, és a kormány a pontos összeg birtokában hoz határozatot. A városvezetés el is küldte a kalkulációt. 5 hónap állt rendelkezésre, hogy megérkezzen kormányzati biztosíték.


Nemény András - polgármester
"Sem pénz, sem kormánydöntés nem érkezett, úgy látjuk, valami más ok van a háttérben. Ezek után próbáljon meg Hende Csaba a vállalkozóval egyeztetni, hiszen a kampányfórumán is jelen volt, biztos van köztük szorosabb viszony. Viszont a városvezetés nem tudott várni, mert a probléma, a parkolóhiány valós. Saját területen 46 parkolót fogunk építeni."

Az Egészségügyi Alapellátó mögött ezen a zöldterületen épülnek meg a parkolók. Az építési engedély már megvan, a kivitelezést várhatóan a SZOVA végzi el még az idén. Ez így jóval kevesebbe kerül, mintha a vállalkozó által megvásárolt területen építkeztek volna.

Nemény András - polgármester
"Annak a másik beruházásnak 410 millió forint összértéke van, ezut pedig reményeink szerint 50-60 millió forint közötti áron tudjuk megvalósítani. Fejlesztési forrásból csoportosítunk át, nagypon nehéz ebben a költségvetési helyeztben. De sokan kérték, és jó célra fog menni."

Így lényegében megvalósulnak az alapellátó építésekor a műszaki tartalom-csökkentés miatt elmaradt parkolók. A használati rendet később dolgozzák ki. Folyamatban van a Horváth Boldizsár krt. és a Sugár út/Markusovszky utca kereszteződésében a körforgalom terveztetése. A megépítéséhez még keresik a forrást.