Hírek

Párhuzamok - A két Reismann címmel időszaki kiállítás nyílt a Savaria Múzeumban

2024. április 26., 14:37

Párhuzamok - A két Reismann címmel időszaki kiállítás nyílt a Savaria Múzeumban csütörtökön. A szombathelyi születésű testvérek közül Reismann János nemzetközileg is jegyzett fotográfusnak számított, húga, Marian itthon szerzett hírnevet képeivel, a XX. században.

Párhuzamok - A két Reismann címmel időszaki kiállítás nyílt a Savaria Múzeumban

Élénk érdeklődés övezte a Reismann Marian és Reismann János fényképeit bemutató kiállítás megnyitóját. Az egyedülálló tárlatot Csapláros Andrea múzeumigazgató és Horváth Soma, kultúráért is felelős alpolgármester ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Kincses Károly mintegy 2700 negatívot tartalmazó páratlan gyűjteményéből több, mint 200 fényképet válogattak a kiállításra. A fotótörténész Marian személyes ismerőse volt - hozzá került a testvérek munkásságát tartalmazó hagyaték.

Kincses Károly - fotótörténész

“Voltak időszakok, amikor a János volt magasabban és volt, amikor a Marian. Vannak témák, amiket az egyik csinált jobban, vannak témák, amiket a másik.”

A válogatott képkockák lenyűgöző filmriporttá álltak össze, betekintést nyújtva hazánk és a világ történelmi eseményeibe, valamint a két fotográfus ars poeticájába. Mindketten részesei voltak a XX. századi folyamatoknak, amelyek két világháborúval, diktatúrákkal nehezítették az emberek életét, mégis számtalan szépséget, örömteli pillanatot is megörökítettek képeiken.

Kincses Károly - fotótörténész

“Amikor a Reismann János a Szovjetunióban fényképezett és éppen, hogy megmenekült a sztálini tisztogatástól, akkor a Reismann Marian Bartókot fényképezte meg Rácz Aladárt meg a táncosokat. Hát ez eléggé érdekes.”

A két, eltérő utat bejáró fotográfus munkásságát kronológiai rendben és több ponton párhuzamba állítva mutatja be a tárlat. A képek 1925 és 1985 között készültek. A kiállítást 2025. szeptember 30-ig lehet megtekinteni.