Hírek

Páratlan dokumentum került nemrég a Savaria Múzeum birtokába

2023. május 16., 21:31

Blau Márta kézzel írt holokauszt memoárja az 1944-45-ben átélt borzalmakról - a deportálásról, Auschwitzról, az Allendorf-i munkatáborról és a szerencsés hazatérésről - szól. A füzetet egy szombathelyi cég anyagi támogatásával sikerült megvásárolni. A 63 oldalas naplót hétfőn sajtótájékoztatón mutatták be, egyúttal ismertették a múzeum gazdag nyári-őszi programkínálatát is.

Páratlan dokumentum került nemrég a Savaria Múzeum birtokába

Kesztyűben, óvatos mozdulatokkal vette ki Csapláros Andrea a borítékból a kivételes dokumentumot, ami nemrég a múzeumhoz került. A füzetet egy pécsi antikváriumban adták le. A tulajdonosnak feltűnt, hogy egy holokauszt naplóról van szó, és felhívta Kelbert Krisztina történész figyelmét a ritkaságra. Blau Márta kamaszként egy kockás füzetbe írta le az 1944-45-ben átélt szörnyűségeket. Ritkaság, hogy csaknem 80 évvel a holokauszt után mindeddig ismeretlen forrás kerüljön elő. A naplót Hubay Pál, a Castrum-Sec Kft. ügyvezetője vásárolta meg a múzeum számára. A tervek szerint feldolgozzák és publikálják.

Csapláros Andrea - igazgató, Savaria Múzeum
"Egy 15 éves lánynak az elbeszélése. Épp egy olyan élethelyzetben és korban lévő lánynak, aki épp a világra készül kitekinteni, és ezt a szörnyűséget kellett átélnie. Visszaemlékezésként, amit a deportálások, az Auschwitz-ban eltöltött idő és a további tragikus utazása, míg visszaért Szombathelyre, ezt az időszakot írja le naplójában."
 
A sajtótájékoztatón Horváth Soma arról beszélt, hogy a múzeumban izgalmas dolgok történnek mostanában.

Horváth Soma - alpolgármester
"Az elmúlt másfél hónapban három kiállításmegnyitó volt, van mit látni Szombathelyen. Nem csak a szombathelyieknek, hanem az ide érkezőknek is. A következő másfél évben is nagyszerű kiállításokkal találkozhatunk majd."

Márciusban egyhangúlag döntött a közgyűlés Csapláros Andrea újabb ötéves múzeumigazgatói megbízásáról, ez már a harmadik ciklusa. Az intézmény aktív részese a város kulturális életének, látogatószáma stabil. Az igazgató nagy álma, hogy a fogyatékkal élőket is bevonják a múzeumi foglalkozásokba, ennek érdekében is tesznek lépéseket. Fontos célként fogalmazta meg az épületek felújítását, ezek egy része már megvalósult. A Skanzen eddig mostohagyermek volt, de ott is elindult a fejlődés: a megújult malomépületben augusztusban állandó kiállítás nyílik Bárdosi Jánosról. További tervek is vannak.

Csapláros Andrea - igazgató, Savaria Múzeum
"Két előkészítésben lévő projekt, az Interreg Szlovéniával és Ausztriával. Látogatóbaráttá tenni a múzeumot. Természetesen a Kárpát-medencén belül is az összefogás a tájház szövetségen keresztül, ami lehetőségeket fog megnyitni abban, hogy mi is tanácsot adunk és kapunk is, hogy merrefelé haladjunk."

Vig Károly tudományos igazgatóhelyettes arról beszélt, hogy a múzeumok hiteles intézmények, ami a háttérben folyó kutatómunkának köszönhető. A hazai műtárgyállomány nagy részét vidéken őrzik, a Savaria Múzeumban mintegy 2 millió darabos és 18 milliárd forint értékű a gyűjtemény. Czenki Zsuzsanna a nagyobb rendezvényeket és az új kiállításokat ismertette. Június 17-én a Skanzenben, 24-én a többi intézményben szerveznek Múzeumok Éjszakáját. Az ötvös című kiállítás a szombathelyi Berger és Németh családnak állít emléket. Augusztus 20-án avatják A tudomány malmát a múzeumfaluban. Folytatódik a TeTT kiállítássorozat, az Iseumban Szentléleky Tihamér munkásságát mutatják be. Szeptember 22-én előkiállítás nyílik Geszler Mária keramikusművész életművéből, 29-én pedig - a Kutatók Éjszakáján - a Reismann-testvérek fotóiból rendeznek tárlatot, Párhuzamok címmel.

Czenki Zsuzsanna - igazgatóhelyettes, Savaria Múzeum
"Itt a 200 fotó mellett, a testvérek mellett megjelennek a kortársaik, európai és amerikai kortársak fotográfiái, így ennek a korszaknak - a 40-es, 60-as évek időszaka - ennek egy nagyon szép fotótörténeti tablóját mutatja."

A Bloomsday keretében Szinantrópok címmel kiállítás nyílik a képtárban, ugyanitt ősszel a 8AK+ csoport tárlata a geometrikus-neoavantgard irányzatot állítja fókuszba.