Hírek

Pályázik a város a Pozsony utcai autista foglalkoztató központ megvalósítására

2024. április 26., 14:37

Pályázik a város a Pozsony utcai autista foglalkoztató központ megvalósítására - ez volt a csütörtöki közgyűlés legfontosabb döntése, hangzott el a ülést követő sajtótájékoztatókon. Szó esett a közbiztonsági beszámolóról és a ciklust értékelő prezentációról is.

Pályázik a város a Pozsony utcai autista foglalkoztató központ megvalósítására

Egyhangúlag támogatta a közgyűlés a Pozsony utcai autista nappali központ létrehozását. Szombathely kezdeményezte, hogy a TOP Pluszban erre a célra is lehessen pályázni, 12 városban épülhet hasonló létesítmény - mondta el Horváth Attila alpolgármester. Két magánberuházásban elkészült lakópark utcáját veszi át az önkormányzat, a Kenyérvíz utca folytatását és az Országh László utcát, a Schaeffler kérésére pedig felújítják a Selyemrét utca burkolatát.

Elfogadta a közgyűlés a város közbiztonságáról szóló beszámolót, Szombathely az egyik legbiztonságosabb vármegyeszékhely - fogalmazott Horváth Soma. Az alpolgármester felidézte, hogy részletes prezentációban értékelték a ciklust. A nehézségek ellenére sikerült eredményeket elérni és fejlesztéseket megvalósítani. Sikertörténetnek nevezte a buszközlekedés megújítását.

A Spartan verseny miatt megbénult Szombathely közlekedése, többen panaszkodtak emiatt, át kellett volna gondolni a szervezést - kezdte a sajtótájékoztatót Illés Károly. Kifogásolta, hogy a baloldal összemossa az identitásprogramot a kampánnyal, túlságosan hasonlóak a plakátok, ami megtéveszti az embereket. Elfogadták a közbiztonsági beszámolót, ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a belvárosban egyre több a hajléktalan. A Fidesz-KDNP frakcióvezetője szerint a jelenlegi városvezetés az előző időszakban megkezdett beruházásokat folytatta, illetve fejezte be. Számonkérte a baloldali összefogás meg nem valósult választási ígéreteit, és hibás döntésnek titulálta az ingatlanok eladását.

Megszavazták az autista nappali központ létrehozását, kiemelten figyelnek a hátránnyal élők ellátására - fogalmazott Tóth Kálmán, az Éljen Szombathely frakcióvezetője. Arról is tájékoztatott, hogy mától aszfaltozzák a Rumi utat, hétvégén pedig a Csaba utcában terítik a kopóréteget. A sportbizottság döntött a kis egyesületek támogatásáról: 16 millió forintot osztottak szét.

Németh Ákos szerint kulturált hangnemben folyt a közgyűlés, pedig kampány van. A tanácsnok megköszönte a rendőrség munkáját. Évtizedes megoldandó feladat, hogy a magánerős beruházásban épülő lakóparkok átvétele megtörténjen, újabb két utca kerül át önkormányzati kezelésbe.

Koczka Tibor nem érti, miért kritizálja a Fidesz az identitásprogramot, hiszen korábban megszavazták. A Pro Savaria képviselője emlékeztetett: a város mindent megtett, amit tudott a Haladás érdekében, a lehető leghamarabb átutalta a 40 millió forint éves támogatást. Mint ismert, a klub ismét nehéz helyzetben van, veszélybe került a licenc. A képviselő arról is beszélt, hogy csődöt jelentett a Középhegyi úton épülő bölcsőde kivitelezője, így nem lesz szeptemberi nyitás, a beíratott gyerekeket más intézményekben kell elhelyezni. Koczka Tibor a Jókai utcai kettős gázolás kapcsán felhívta a rendőrkapitány figyelmét, hogy mennyire fontos lenne a rendőrség iránti bizalom építése. A rendőrhiány enyhítésére javasolta, hogy legyen ösztöndíj program és támogassák a rendőrök lakáshoz jutását.