Hírek

Palántadömping

2022. május 11., 19:03

Drágultak a zöldség- és gyümölcs palánták, a kertészkedők szerint azonban a mintegy 20 százalékos áremelés még belefér. A piacon különlegességeket is árulnak, de a paprika, illetve a paradicsom a legkelendőbb. Utóbbit nemcsak a kertekbe, hanem lakásokba is viszik - több fajta ott is jól terem.

 

Palántadömping

A visszatérő vásárlók a legkedveltebb kerti zöldségeket, gyümölcsöket vásárolják: paprikát, paradicsomot tesznek a szatyorba.

Balázsy Józsefné
“Paradicsomot, az úrtól is vettem, meg zellerpalántát vettem. - Miért pont ezeket? - Hát a paradicsom azért a családnak jó, meg befőzök, én régi típusú vagyok, azért én befőzöm.”

Egyik közeli településről érkezett ez a vásárló, ötezer forintért vásárolt palántákat. Szerinte a saját termesztésű zöldség finomabb.

Takács Udvari József
“Évente szoktam vásárolni palántákat, hát nem túl sokfélét, inkább paradicsomot, zöldségféléket, kicsit drágább az idén, de mindenképpen érdemes kertészkedni.”

Különlegességeket is találhatnak a piacozók: kedveltek a fűszernövények, az eper pedig a balkonon is megél. Néhány édesebb paradicsom is kuriózum a teraszon.

Hanzl Zita
“Nagyon szeretik a koktélparadicsomot, ezt a koktélparadicsom fát, ezek ilyen apró szeműek lesznek, legalább két méter magasra felnőnek, hogy, ha mondjuk jó napos helyen van, kap vizet, és szépen fel van karózva, vagy kötve, akkor gyakorlatilag szeptemberig, gyerekek imádják!”

Ennek ovális változatát is szívesen viszik a vásárlók. Még dinnye palánta is volt ennél a standnál, azt már elkapkodták.

Hanzl Zita
“Dinnye megél, megmarad, sajnos a klímánk úgy változik, hogy egyre melegebb lesz, úgyhogy megmarad a dinnye, cukkini, padlizsán amik mennek.”

Választék bőven akad: egy-két hetes palánták darabját 60 forintért megszerezhetik a vevők, de minél nagyobb, annál erősebb, és biztosabban megmarad. Így ha drágább is, inkább az utóbbit vásárolják többen.

Polákovics Marietta - igazgató - Vásárcsarnok
“53 féle palántát számoltunk az előbb, 11 féle fűszernövényünk van, csak paradicsompalántából 16 féle van, köztük a közkedvelt nyári saláták kiváló alapanyaga, a fekete koktélparadicsom, sárga körteparadicsom, datolyaparadicsom.”

A legnépszerűbb palántákat már 60 forinttól meg tudják vásárolni az érdeklődők, de a legdrágábbak ára is ezer forint alatt maradt idén is.