Hírek

Óvodapedagógiai napot szervezett az önkormányzat az AGORA Művelődési és Sportházban

2024. május 22., 11:33

Óvodapedagógiai napot szervezett az önkormányzat kedden az AGORA Művelődési és Sportházban. A konferencián a népmesékben rejlő lehetőségekről hallhattak előadást az óvodavezetők, óvónők, pedagógiai asszisztensek, délután pedig szekcióülésekkel, kötetlen beszélgetéssel folytatódott a szakmai találkozó.

Óvodapedagógiai napot szervezett az önkormányzat az AGORA Művelődési és Sportházban

Hetedik alkalommal szervezett szakmai napot a fenntartó önkormányzat 18 óvoda közel 300 dolgozója számára azzal a céllal, hogy segítse az óvodavezetők, óvónők, pedagógiai asszisztensek szakmai fejlődését. A konferenciát Nemény András nyitotta meg, aki büszkén beszélt a szombathelyi óvodákban folyó, kiemelkedő színvonalú nevelő munkáról. Megköszönte minden dolgozónak, hogy helytálltak, és az elmúlt évek nehézségei közepette is biztosították a gyerekek számára a szeretetteljes légkört, amelyben legfontosabb készségeik kialakulhatnak, önbizalmuk kiteljesedhet.

Nemény András - polgármester

"Országos szinten is kiemelkedően magas színvonalú és példaértékű munkát végeznek. Bárhol járok, és óvodapedagógiai kérdésekről van szó, Szombathelyt mindig kiemelten kezelik, és büszkén tudom mondani, hogy ez a mi városunk, a mi óvodáink, a mi óvodai dolgozóink."

A polgármesteri köszöntőt követően a Kőrösi Óvoda pedagógusai adtak műsort. A három dal egyikének refrénjét jelbeszéddel kísérték az óvónők.

"Mindannyian mások vagyunk."

A szakmai nap lehetőséget adott a tanulásra és a töltődésre. Bajzáth Mária, a Népmesekincstár nevű pedagógiai műhely vezetője előadásában a népmesék, népi játékok beépítésének lehetőségeiről és pozitív hozadékairól beszélt az óvodai nevelői munkában. A mese nemcsak arra gyakorol hatást, aki hallgatja, hanem arra is, aki mondja. Számtalan formája létezik az élő szavakon túl: a mese lehet interaktív, kísérheti bábjáték és drámapedagógiai eszköztár is. Egy a lényeg, hogy minél több mesét halljanak a gyerekek.

Bajzáth Mária - mesepedagógus

"Hosszú-hosszú évezredek óta kíséri egy emberiséget, és segíti, hogy megvalósíthassa a funkcióját, ami a gyerek számára csak akkor történik meg, ha valaki mondja vagy olvassa a mesét. A kultúrban és az emberiség tudatalattijában is mélyen gyökerezik, hogy a mesének óvó, védő szerepe van."

A szakmai nap délután szekcióülésekkel és kötetlen beszélgetésekkel folytatódott.