Sárga Zebra

Hírek

Öt ország tűzoltói bizonyították rátermettségüket Szombathely Fő terén

2022. június 17., 19:43

4. alkalommal tartották Vas megyében a TFA Hungary Az ország legerősebb tűzoltója nemzetközi tűzoltóversenyt. A nézőket számos kísérőprogram is szórakoztatta, kipróbálhatták a virtuális valóság szemüveget, a füstsátrat. Fellépett a Katasztrófavédelem Központi Zenekara is.

 

Öt ország tűzoltói bizonyították rátermettségüket Szombathely Fő terén

"Jó napot kívánok! Erőt, egészséget!"

5 ország legerősebb tűzoltói sorakoztak fel Szombathely Fő terén. A verseny résztvevőit a város polgármestere is köszöntötte.

Nemény András - polgármester
„Akik akkor mennek be egy épületbe, amikor mindenki más onnan kirohan, és teszik ezt azért, hogy megvédjék más emberek családját, gyerekeit.”

4. alkalommal adott otthont Vas megye a nemzetközi versenynek.

Bognár Balázs – igazgató, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
„Ami tudjuk jól, fizikai és mentális megmérettetés is egyben. A mai nap folyamán 100 tűzoltó, nő és férfi, fogja bizonyítani, hogy a tűzoltók körében kiemelten fontos a sport, a fizikai állóképesség, és a sportszerű versenyzés.”

Több emeletnyi magasságba futottak fel légzőkészülékben a versenyzők, majd felhúzták a 19 kg-os tömlőt, lefelé arra is figyelni kellett, hogy egyetlen lépcsőfok se maradjon ki. a pályán pedig többek között egy 80 kg-os bábut vittek be a célba. A csornai önkéntes Tallér Ákos nem először indult, az élmezőnyt célozta.

Tallér Ákos – tűzoltó, Csornai Tűzoltó Egyesület
„Én úgy gondolom, aki hivatásos, azoknak nem gyerekjáték, de tökéletesen jó szimulációs téren is. Nekünk önkénteseknek pedig kihívás, hogy felvegyük velük a versenyt. Ők mégiscsak tapasztaltabbak, mint én.”

A versenyre Ausztriából, Horvátországból, Romániából és Szlovákiából is neveztek.

Balogh Eszter – sajtószóvivő, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
„A rajtnál százan sorakoztak fel, hölgyek és férfiak egyaránt, voltak önkormányzati, hivatásos és létesítményi, önkéntes tűzoltók is, és honvédségi indulók is akadtak. Az idei megmérettetésre 15-en külföldről is jelentkeztek.”

Ódor-Sápi Csilla a férjével együtt nevezett a versenyre.

Ódor-Sápi Csilla
„A férjem hivatásos tűzoltó Székesfehérváron, mellette egyébként mentőápoló is. Én az Országos Mentőszolgálatnál vagyok mentőorvos, mellette a IX. kerület doktorszolgálatban szoktam vonulni. Mind a ketten fontosnak tartjuk, hogy fittek legyünk, sportosak.”

Vas megyéből 6-an álltak rajthoz. Horváth András Attila az ország legerősebb tűzoltója nemzetközi verseny kezdetétől szinte minden évben megméretteti magát.

Horváth András Attila – tűzoltó, Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság
„Fontosnak tartom, hogy egy tűzoltó példát mutasson, illetve hogy a fizikai felkészültségünk olyan legyen, amit az adófizető polgárok elvárnak.”

50 kalapácsütés, nehéz koffer, tömlőfeltekerés – mindez időre. Az ország legerősebb tűzoltója címért indulóknak többek között ezeket kellett teljesíteni. A nagyszabású esemény kísérőprogramjai is népszerűek voltak.