Hírek

Öt helyszínen fejleszthetik a vármegye kerékpárút-hálózatát

2023. június 05., 14:53

Öt helyszínen fejleszthetik a vármegye kerékpárút-hálózatát. Az új szakaszok engedélyes kiviteli tervei 139 milliós pályázati forrásból készültek el, ezeket ma délelőtt vehették át az érintett települések polgármesterei. A tervek között szerepel a Szombathely és Söpte kerékpárút beruházás is.

Öt helyszínen fejleszthetik a vármegye kerékpárút-hálózatát

A kerékpározás a környezettudatos életmód terjedésével egyre népszerűbb, ezért a kerékpárutak kialakítása és a meglévők állapotának feljavítása fontos feladat. A vármegyében 5 szakaszon terveznek kerékpárútépítést, ezeknek az engedélyes kiviteli terveit adták át péntek délelőtt az érintett települések polgármestereinek. Sárvár és a Hegyközség között 2,1 km-en létesülhet kerékpárút, Szombathely és Söpte között 2,8 km-es szakaszt terveznek. A bucsui és a toronyi kerékpárutat összekötik, a legnagyobb fejlesztés pedig Bozsok és Ólmod között valósulhat meg.

Básthy Béla - polgármester, Kőszeg

“Azért ezek a vidéki fejlesztések is komolyan erősítették Szombathely elérhetőségét ezeknek a településeknek. Az én konkrét példámon, tehát Kőszeg példáján a hozzánk nevesített szakasz az 17 km hosszú volt. Ez a szakasz ez része az EuroVelo 13-mas európai szinten is, az európai gerinchálózatban jegyzett utaknak, tehát nagyon fontos, nemzetközileg is izgalmas, európai kerékpárút.”

A Vas Megyei Önkormányzat az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft.-vel közösen 2020-ban sikeresen pályázott a hazai költségvetési forrásból finanszírozott térségi jelentőségű kerékpárutak előkészítéséről szóló kiírásra. 139 millió forint támogatást sikerült nyerni, ebből készültek el a tervek.

Majthényi László elnök, Vas Vármegyei Közgyűlés

“A célja az volt, hogy segítsük az önkormányzatainkat, hogy a vármegye ennek a pályázati forrásnak a megszerzésével abban tudott segíteni, hogy nem nekik kell a tervezési költségeket kifizetniük, és érvényes engedélyezési, kivitelezési tervekhez jutottak a projektgazdák.”

A megtervezett kerékpárutak nagyban javítanák Szombathely megközelíthetőségét is.