Hírek

Öt általános iskolával kötött együttműködési megállapodást a PTE

2023. november 16., 21:18

Szakmai életpálya modell programja keretében öt általános iskolával kötött együttműködési megállapodást a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara. Ennek értelmében az egyetem és a Szent-Györgyi Albert Technikum intenzívebben vesz részt a pályaorientációban, hogy minél több fiatal figyelmét felhívják az egészségügyi hivatásra, és ezzel biztosítsák az utánpótlást az ágazatban.

Öt általános iskolával kötött együttműködési megállapodást a PTE

Szülésznő, ápoló, védőnő, gyógytornász és mentőtiszt képzés is folyik a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar szombathelyi központjában. Az alap- és mesterképzések mellett saját doktori iskola, középfokon pedig a kampusz égisze alatt működő Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola is fogadja a fiatalokat, így teljes az egészségügyi képzési profil. Az ágazatban szakemberhiány van, már egészen korán el kell kezdeni a pályaorientációt az általános iskolákban, ezt szolgálja az egyetem egészségügyi- és sporttudományi életpálya modell programja.

Ágoston István - egyetemi docens, oktatási dékánhelyettes, PTE ETK

"A szakmai életpályamodell programunk célja az, hogy megpróbáljuk az egészség- és sporttudományokhoz kapcsolódó rendezvényeket elvinni az általános- és középiskolásokba, amelyek abba az irányba viheti a fiatalok figyelmét, hogy ezt a pályát válasszák élethivatásként. Az osztályfőnöki órákon szeretnénk megjelenni, elsősegély tanfolyamokat, szakmai rendezvényeket, szakmák éjszakáját rendezünk. Feladatunk, hogy bemutassuk a szakma szépségeit."

Képzett, elkötelezett egészségügyi dolgozók kinevelése a cél, tette hozzá a dékánhelyettes. Nemény András polgármester üdvözölte az összefogást, hiszen minőségi egészségügyi ellátáshoz képzett szakemberek kellenek. Szerinte fontos, hogy a diákok személyes tapasztalatokat szerezzenek a szakmáról, hogy lássák, mire számíthatnak, ha az egészségügyi hivatást választják. Fodor István úgy fogalmazott, mélyen hisz benne, hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetni a pályaorientációra. Hálás az egyetemnek, hogy ezeket az információkat elviszik az iskolákba, és nem a pedagógusoknak kell keresniük a lehetőségeket.

Fodor István - igazgató, Szombathelyi Tankerület

"Ahhoz, hogy utána jól válasszon, és nagyon jó szó a pályaorientáció szó, hogy valamilyen irányba tereljük a tanulót, de a döntést neki kell meghozni. És mikor tud jó döntést hozni? Ha megvannak az ismeretek, ami alapján el tudja dönteni, mit is szeretne csinálni."

Némethné Baráth Anikó, a Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Technikum igazgatója a minőségi szakdolgozói utánpótlás biztosítását nevezte meg fő célként. A 2011-es induláshoz képest megtízszereződött a diáklétszámuk. Élő együttműködésük van a vármegye általános iskoláival, rendszeresen tartanak pályaorientációs tájékoztatókat, bemutatókat. A mostani megállapodás öt intézménnyel erősítette meg a kapcsolatokat. Ezentúl a kőszegi Béri Balogh Ádám-, Szombathelyen az Oladi-, a Derkovits-, a Zrínyi-iskola, valamint a szentgotthárdi Arany János Általános Iskola vesz részt az eddigieknél is aktívabban az egészségügyi pályaorientációban. A kiválasztásnál fontos szempont volt, hányan jelentkeztek az iskolákból egészségügyi képzésre, és hogyan teljesítenek a diákok. A Zrínyi Ilona Általános Iskolában az utóbbi években 30-40 százalékkal nőtt az egészségügyi hivatást választó fiatalok aránya, köszönhetően a technikummal ápolt jó kapcsolatoknak.

Kis Gábor - igazgató, Zrínyi Ilona Általános Iskola

"Az egészségügyi életpálya, karrier jó választás lehet, ha ehhez a megfelelő segítséget megkapják, ízelítőt kapnak, megismerik az egészségügyet a partnerintézmény segítségével, mindenki nyer. Boldog lesz a gyermek, kicsit gondtalanabb a szülő, az iskola pedig presztízskérdésként fogja fel, hogy jó tanulókat egy jó iskolába egy jó cél érdekében, jó pálya felé irányíthat."

A PTE ETK egészségtudományi, sporttudományi szakmai életpálya modell programjának stratégiai partnere és módszertani intézete - áll a táblán, amit a partneriskolák mától kihelyezhetnek a falaikra. Az egyetem a jövőben további iskolákat vonna be az együttműködésbe.