Hírek

Összeült a Civil Fórum a város költségvetésének elfogadása előtt

2024. február 28., 15:27

Összeült a Civil Fórum a város költségvetésének elfogadása előtt. A különböző ágazati kiadásokból ezúttal több, mint 55 millió forint jut a szombathelyi szervezeteknek. Valószínűleg ez volt a Civil Fórum utolsó tanácskozása a júniusi önkormányzati választásokig.

Összeült a Civil Fórum a város költségvetésének elfogadása előtt

A Civil Fórum keddi ülésén Nemény András polgármester tájékoztatta a szervezeteket a költségvetési tervezetről, ami a csütörtöki közgyűlés legfontosabb napirendi pontja. A büdzsében ezúttal helyet kaptak olyan jóléti és fejlesztési tételek is, amelyekre korábban nem jutott pénz. Ilyen többek között a 800 millió forintos útfejlesztési program, amit az önkormányzat saját erőből finanszíroz majd - ilyenre Szombathelyen eddig még nem volt példa.

Nemény András - polgármester

“Most vagyunk abban a helyzetben - pont a korábbi megtakarítások okán -, hogy egy kicsit talán többet tudunk visszaadni a szombathelyieknek. Úgy is tudom mondani, hogy a költségvetésünk alapvetően egy gondoskodó, családbarát költségvetés.”

A költségvetés több tétele kapcsán érintettek a civilek. A kulturális ágazat kiadásaiból több, mint 55 millió forintot kapnak a különböző szervezetek. A tervezet szerint a Nyugdíjas Szövetség 2 millió forintos többlettámogatáshoz jut, a Szépítő Egyesület és a Japán Nap 1-1 millió forintos külön soros támogatásban részesül. A 10 millió forintos Polgármesteri Keret is nagyrészt a civileket segíti.

Putz Attila - alelnök, Civil Fórum

“A civilek véleményem szerint jól jártak a mostani költségvetéssel - a civilek támogatása nőtt összességében, tehát külön soron tudunk több civil egyesületet is támogatni, akik korábban nem voltak támogatva, illetve például a nyugdíjas Szövetség támogatását sikerült megemelni, úgyhogy én úgy gondolom, a civilek csak nyernek ezzel a költségvetéssel; ahogy polgármester úr is részletezte a költségvetésnek a felépítését”

Az egészségügyi civil szervezetek támogatása tételsorra 3 millió forint került, amit pályázat útján oszt majd szét az Egészségügyi Bizottság. A szociális ágazati kiadások között az önkormányzat az Esőembere Alapítványt és a Hárofit Egyesület közfoglalkoztatási tevékenységét összesen 14 millió forinttal támogatja. A Fekete István Állatvédő Egyesület és a Herényi Kulturális és Sport Egyesület is soron kívüli juttatásban részesül. A fórum tagjai egyhangúlag elfogadták a költségvetés tervezetének civilekre vonatkozó tartalmát.