Hírek

Összesen több mint egy tonna halat fogott a mezőny a lukácsházi Abért-tó Kupán

2022. május 16., 18:26

A “vasi vizek legjobb sporthorgásza” versenysorozat harmadik állomásán 64 pecás ült partra, legtöbben hobbi kategóriában mérették meg magukat. Szép számmal akadtak horogra nagytestű amurok és pontyok.

 

Összesen több mint egy tonna halat fogott a mezőny a lukácsházi Abért-tó Kupán

Nyárias, fülledt meleg, szikrázó napsütés és gyenge szél fogadta a horgászokat az Abért-tó Vasi Vizeken-Garbolino-TackleBait Kupán vasárnap. A kiírás után szinte azonnal beteltek a helyek: 35-en hobbi, 25-en versenyző, négyen ifjúsági kategóriában neveztek. (10:52) A profik főleg rakós botokkal, a hobbisták (13:22) match és feeder technikával igyekeztek minél több halat horogra csalni, a fiatalok az Abért I-es tavon foglaltak helyet. A négyórás fordulóban megmutatkozott a tó gazdag halállománya.

A kárászok, keszegek mellett szép számmal jelentkeztek a horgokon nagytestű pontyok és jó erőben lévő amurok.

Németh Gábor
"A közelebbi pecát horgászom, a hosszú nem jött be, röviden meg jönnek az amurok, kárászok, keszegek, öt amurom van már, 12 méterről jön. Bízom benne, hogy az utolsó órában még jön ki kárász, keszeg."

A szabályok szerint - a halak védelme érdekében - egy szákban legfeljebb 20 kg halat tarthatnak a versenyzők. (17:38) A viadal végéhez közeledve sokaknak olyan jól alakult a fogás, hogy a második-harmadik haltartójukat is megnyitották.

Puskás Norbert - ügyvezető elnök, Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
"Nagyon sok minden múlik ilyen meleg, fülledt időben, hogy milyen technikát választ valaki, hogyan kínálja fel a csalit, rengeteg hal akad horogra, sok a kapás, de nem mindenkinek sikerül megfogni. Nem egyértelmű, hogy minden horgász egyformán jól fog, az ügyességnek is van szerepe. Ennek a fordulónak nagy jelentősége van, beleszámít a vasi vizek sporthorgásza versenysorozatba."
 
A versenyzőknél ismét szerencsét hozott a pálya széle, itt már az első órában mozgásba jött a hal, és gyors egymásutánban akadtak horogra a szebbnél szebb példányok.

Már a mérlegelésnél sejthető volt, (21:36, 21:04) hogy versenyző kategóriában a szentgotthárdi Horváth Zsolt nem talál legyőzőre, zsákmányát több részletben tudták csak lemérni, több mint 53 kg halat sikerült szákba terelnie. (22:56) Az egyes szektorokban változóan alakultak a fogási eredmények, nagy volt a szórás, de az átlag 16 kg körül alakult, ami igen kedvezőnek mondható. A mezőny összesen 1022 kg halat fogott. (26:25) Ahogy az várható volt, a versenyzőknél Horváth Zsolt nyert, (25:51) hobbi kategóriában Koltai Máté Márk volt a legeredményesebb 32 680 gramm összfogással, (25:06) míg az ifiknél Gersei Milán 9 220 gramm teljesítményével nem talált legyőzőre. (25:34) A nap legjobb női horgásza Sántáné Tóth Andrea lett több mint 13 kg hallal. (26:58) Ezen a hétvégén megyei egyéni- és csapatbajnoksággal folytatódik a versenysorozat, valamint utánpótlás bajnokságot is rendeznek az Abért-tavon.