Hírek

Országkerülő repülés siklóernyővel

2011. július 28., 18:07

Szombathelyre érkeztek azok a békéscsabai pilóták, akik motoros siklóernyővel repülik körbe Magyarországot. Szombaton indultak, és egy hetesre tervezték a túrát, ám az esős idő keresztülhúzta a számításaikat. Ma sajtótájékoztató keretében mutatták be rendhagyó vállalkozásukat, mellyel a Viharsarok első pilótája, Kvasz András előtt tisztelegnek.

Országkerülő repülés siklóernyővel

100 évvel ezelőtt szállt fel először saját építésű gépével Kvasz András - e kerek jubileum előtt tiszteleg az a két békéscsabai pilóta, akiket ma Lazáry Viktor alpolgármester fogadott a Városházán. Vandlik Tamás és Gellén Attila arra vállalkoztak, hogy ún. háti motoros siklóernyővel körberepülik Magyarországot. Céljuk szülővárosuk és a repülés népszerűsítése, valamint Kvasz András nevének megismertetése.

Vandlik Tamás
"100 éve volt, hogy Békéscsabára lejött és repülőnapot tartott. Az volt az első alkalom, hogy a Viharsarok egén a madarak mellett ember alkotta szerkezet is megjelent, és a békéscsabai emberek először láthatták, hogyan működik egy repülőgép."

Szombaton indultak Békéscsabáról, végigrepültek a déli határ mentén, és tegnap érkeztek meg Vas megyébe. Elfogyott a benzinük, így nem sikerült eljutniuk Szombathelyig, Körmenden szálltak le. Az egy hetesre tervezett, közel 1200 km-es túra az esős idő miatt várhatóan 10-12 napig is elhúzódik. GPS és térkép alapján tájékozódnak, két társuk autóval követi őket.

Gellén Attila
"Eddig 470 kilométert tettünk meg. A magasság változó, olyan 300-500 méter magasan repülhetünk, néha még magasabban, hogy a dombok között is biztonságosan le tudjunk szállni."

Amint az időjárás engedi, a pilóták Fertőszentmiklós felé folytatják útjukat, majd az északi határ mentén Balassagyarmat és Sárospatak felé veszik az irányt. A túra során készült fotókat, videókat és írásos beszámolókat az alábbi honlapon találhatják meg az érdeklődők. (www.tiszteletkor.wordpress.hu)