Hírek

Orsolya-nap - Ínycsiklandó ételek, kézműves portékák és jótékony célok a kőszegi vásáron

2021. október 18., 22:09

Forralt bor, sült gesztenye, bográcsgulyás - a gasztronómiai élmények vonzották a látogatók jelentős részét Kőszegre, az Orsolya-napi vásárba. A kulináris élvezetek közben jótékonykodtak is a vendégek a civil szervezetek standjainál, a belvárosban pedig számos kulturális esemény gazdagította a programot.

 

Orsolya-nap - Ínycsiklandó ételek, kézműves portékák és jótékony célok a kőszegi vásáron

Sült gesztenye illatával telt meg Kőszeg belvárosa az Orsolya-napi vásáron: a jellegzetes őszi finomságot Cákról hozták.

Nemes Gergő - kistermelő
“A jó sült gesztenye titka szerintem az, ha egyforma méretű gesztenye kerül a serpenyőbe, és figyelni kell arra, hogy egyformán süssük az elején, tehát az összes szem egyformán süljön át, és amikor már koromfekete a gesztenye, átsült a héja, akkor elkezdem rázni.”

Rengetegen látogattak el a kétnapos programra most is. Ez a söptei család rendszeres vendége az Orsolya-napi vásárnak.

Szabó Tünde
“Nagyon jók az illatok, nagyon finom itt minden, szoktunk kóstolni is itt, először mondtam a gyerekeknek, hogy nézzünk körbe, és akkor majd utána választhatnak. - Sült gesztenye meglesz? - Meg, az biztos!”

Ez pedig már a civil szervezetek utcája, itt a kőszegi kistérség települései mellett a város intézményei, civil szervezetei állítottak sátrat. Süteményt, bográcsos és sült finomságokat kínáltak - a bevételt jótékony célra fordítják. A Kőszegi Önkéntes Tűzoltók standjánál forró olajban sült a cicege és az almaszósszal, fahéjjal, barna cukorral fogyasztható “glische” is népszerű volt.

“Nagyon finom!”

A tűzoltók a fiatalok nyári táborára gyűjtöttek, és részt vettek a főzőversenyben is.

Horváth Gábor - ifjúsági vezető - Kőszegi Önkéntes Tűzoltóság
“Itt a sült csirke pirul tovább, már kis előkészülettel, készültünk bent a tűzoltóságon, itt rápirítunk, a hagymás krumplihoz már fő a krumpli, hagymát előre lepirítottuk, ezt is a gyerekekkel közösen készítettük elő.”

A vár környékén csevapcsicsát sütöttek a horvát énekkar tagjai, csirkepaprikást, bográcsos ételeket készítettek az intézmények, civil szervezetek képviselői.

Pócza Zoltán - igazgató - Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
“A mai napon 25 ételt kóstolt meg a zsűri, alapvetően azt tapasztaljuk, hogy minden évben fejlődik a minősége az ételeknek, keresik a látogatók, nagyon keresik a helyi ízeket, hiszen nagyon felértékelődik a mai világban, azt hiszem, amikor valami házi készítésű, meg hát a bogrács ételeknek van egy hangulata.”

A Jurisics-téren kézműves portékákkal várták a látogatókat, ottjártunkkor épp a Mesebolt Bábszínház társulata szórakoztatta a közönséget a Fő téren.

Tömegeket vonzanak a kulináris élvezetek Kőszegre minden évben. A járványhelyzet sem jelentett visszatartó erőt: a több ezer látogató jelentős része - a szervezők szerint - védettségi igazolvánnyal is rendelkezett.