Hírek

Örökbefogadás

2011. február 09., 14:07
Ezentúl a 3 és 10 év közötti gyermekek után is jár GYES azért, hogy ne csak a csecsemőket, hanem az idősebb állami gondozottakat is örökbe fogadják. Az örökbefogadásra Vas megyében 3-4 évet kell várni.
Örökbefogadás

A Gencsapáti Gyermekotthonban jelenleg 89 gyermeket nevelnek. Közülük 16 három év alatti kicsi, de ők sem mind örökbefogadhatók.

Piri Zsolt - igazgatóhelyettes, Ernuszt Kelemen Gyermekvédelmi Intézmény
"Most egy fiú van kihelyezésen, tehát az ő örökbefogadása most zajlik. És egy kislányunk, aki örökbe fogadható."

A többieket rendszeresen, félévente legalább egyszer látogatjá a szülei, ezért nem adoptálhatók. Január elsejétől megváltozik a szabályozás: csak azokat a gyermekeket nem adhatják örökbe, akiket legkevesebb kéthavonta felkeresnek a szülei.

A törvénymódosítás arra is ösztönzi a gyermektelen párokat, hogy ne a 3 év alattiakra várjanak, hanem idősebb gyermeket vegyenek magukhoz.

Móriczné Prisznyák Judit - igazgatóhelyettes, Vas Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat
"Amennyiben 3 évnél idősebb gyereket fogadnak örökbe, akkor a gyermek 10 éves koráig igénybe vehetik az úgynevezett örökbefogadói GYES-t. Amennyiben a gyermek az örökbefogadni szándékozók gondozásába, kötelező gondozásába kerül, a gondozási idő első napjától igényelhetik ezt az ellátást és igénybe vehetik 6 hónapig."

Vas megyében jelenleg 32-en szeretnének örökbe fogadni állami gondozottat. Nekik 3-4 évet is várni kell az adoptálásra.
Az örökbe adható gyermekek száma 24, közülük mindössze hárman 3 év alattiak.