Hírek

Online beszélgetés-sorozathoz kapcsolódó festmény kiállítás nyílt a Megyeházán

2021. október 21., 16:19

A Szombathelyi arcképcsarnok a 19. és a 20. századból című beszélgetéssorozat zárókiállítását rendezték tegnap délután a Megyeházán. 12 portré készült olyan személyiségekről, akikről szó esett a helyi múlt értékeit bemutató online beszélgetéseken.

 

Online beszélgetés-sorozathoz kapcsolódó festmény kiállítás nyílt a Megyeházán

Szántó István festőművész képei díszitik a Megyeháza dísztermét. A 12 darabból álló alkotásfüzér a reprezentatív arcképcsarnok beszélgetéssorozat zárókiállítása - minden beszélgetéshez készült egy-egy portré. Mások mellett Bárdos Alice szombathelyi hegedűművész és Horváth Boldizsár egykori igazságügy-miniszter arcképe is látható, a személyükhöz köthető érdekes történetekkel kiegészítve.

Szántó István, festő
“Olyanokat kerestem, akiről azt éreztem, hogy Szombathely városában ismerik a nevét, de konkrétan már elfelejtették, hogy az ő személye vagy az ő portréja hogyan kapcsolódik össze, tehát egy ilyen anonimitásba borul szerintem.”

A beszélgetéssorozatban érdekességeket hallhattak a nézők a Szántó István által megfestett szombathelyi, vagy a városhoz kötődő nagyságok életéből.

Katona Attila, történész, egyetemi docens
“A tisztelt nagyérdemű közönség most először láthatja együtt ezeket a képeket. Az elmúlt időszakban volt arra mód és lehetőség , hogy youtubeon keresztül ne csak a képeket ismerjék meg és ismerhetik meg, hanem a hozzá tartozó beszélgetéseket.”

A megnyitón Balázsy Péter megyei jegyző felhívta a figyelmet a különleges alkalomra, hiszen ez az első kiállítás az ország legrégebben működő Megyeházájának dísztermében. A beszélgetéseket és az arcképcsarnokot a Savaria Tendency Art Group valósította meg a Művészek a polgári társadalom erősítéséért elnevezésű pályázat keretén belül.

Erdei Zsuzsanna - elnök, Savaria Tendency Art Group
“Ez az egész kiállítás sorozat az úgynevezett CLLD program keretein belül valósulhatott meg . Ez egy európai uniós program amelynek a célja az, hogy a jelent a múltat és a jövőt összekapcsolja , és ez a kiállítás valóban teljesítette ezt a célt.”

A kiállítás egy héten át látogatható a Megyeháza dísztermében, a hozzá kapcsolódó beszélgetéssorozatot pedig Reprezentatív arcképcsarnok címmel visszanézhető a Youtube-on.