Hírek

Ómagyar kézirat - az apácafőnöknő 500 éves levele a Schmidt Múzeumból Pannonhalmára kerül

2021. szeptember 22., 22:10

Különleges levél került elő a Smidt Múzeumból. A Bocskay Ilona apácafőnöknő nevében Ráskay Lea kézírásával készült levelet kedden délután ünnepélyesen átadták a Pannonhalmi Főapátság levéltára számára. A kézirat az 1500-as évekből származik.

 

Ómagyar kézirat - az apácafőnöknő 500 éves levele a Schmidt Múzeumból Pannonhalmára kerül

A híres kódexmásoló, Ráskay Lea kézírásával Bocskay Ilona, a Nyulak-szigetén működő domonkos kolostor priorisszája küldhette unokaöccsének a levelet. A szövegben felszólítja Bocskay Istvánt, hogy ne sanyargassa a domonkos rendi apácák jobbágyait. A sokáig elveszettnek hitt ereklyének csak a másolatát ismerték, míg az eredeti a Smidt Múzeumból elő nem került. A levél az Erdődy család többi irata közé került a Pannonhalmi Főapátsági levéltárba. Csapláros Andrea múzeumigazgató köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy a pandémia után végre találkoztak, és a korábbra tervezett átadás megtörténhetett.

Csapláros Andrea - igazgató, Savaria MHV Múzeum
"Nagyon ritkán kerül sor ilyen cserére, vagy inkább azt mondom, hogy egy műtárgy kikerül egy gyűjteményi állományból és átkerül egy másik muzeális intézményhez . Ehhez nagyon sok minisztériumi kell hozzá, meg kell indokolni, hogy milyen okból és milyen ügyből kerül át egy másik gyűjteménybe az anyag. Erről a levélről ugye a tudomány megállapította nagyon hosszú évek óta kutatják ezt a levelet és megállapította,hogy egy olyan gyűjteménynek a része, amelynek az őrzése az Pannonhalmán történik, mégpedig az Erdődy családnak a gyűjteménye."

Az Erdődy család sok szállal kötődik Szombathelyhez. A grófi család leszármazottja, Erdődy László is részt vett a levél átadásán. Nagyapja, Erdődy Sándor költöztette a Bocskai-iratokat is őrző családi levéltárat a ma Ausztriához tartozó Monyorókerékről Vépre. Korábban már keresték az elveszettnek hitt kéziratot.

Erdődy László
"Ez valószínűleg az Erdődy levéltárban van meg, és pedig Pannonhalmán, és ott fogja kérdezni, hogy ez tényleg ott van-e vagy nem, és aztán csak idővel derült ki, hogy nincs meg ottan."

Az 500 éves ómagyar nyelvemlék szeptember 21-én délután 3 órakor hivatalosan is Pannonhalmára került.

Dénesi Tamás - igazgató, Pannonhalmi Főapátsági Levéltár
"Nagyon fontosnak tartjuk a múltnak ezeknek a történeti forrásoknak az őrzését és kezelését. A levéltárunknak a nagy része az természetesen bencés anyag , de néhány család a történelem folyamán Pannonhalmára adta megőrzésre a levéltárát, ilyen volt az Erdődy család. 1985-ben hozzánk került az Erdődy családnak a levéltára a monyorókeréki, vagy vépi levéltára."

A levél másolatát a Smidt Múzeumba helyezték el.