Hírek

Oltási akciónapok - Sokan keresik fel a háziorvosi rendelőket, legtöbben harmadik oltást kérnek

2022. január 17., 19:20

Az országos tiszti főorvos rendelkezése nyomán oltási akciónapokat tartanak januárban a szombathelyi felnőtt háziorvosok is, a lakosság minél szélesebb körű átoltottsága érdekében. A 12 éven felüliek a megjelölt napokon regisztráció és időpontfoglalás nélkül kérhetik a vakcinát. Szombathelyen január 7-én kezdődött az oltási kampány a rendelőkben. A tapasztalatok jók, sokan éltek a lehetőséggel.

 

Oltási akciónapok - Sokan keresik fel a háziorvosi rendelőket, legtöbben harmadik oltást kérnek

A Váci-rendelő felnőtt háziorvosai múlt pénteken és szombaton tartottak oltási akciónapokat. Óriási volt az érdeklődés, egy tűt sem lehetett leejteni a váróban, mondja Prugberger László háziorvos. Néhányan első, illetve második oltásra jöttek, de többségében már a harmadik oltást kérték a páciensek.

Prugberger László - háziorvos
"Nálunk a praxisban 57 fő került ezen a két napon beoltásra. Volt, aki már a negyedik oltását vette fel, itt nyilván munkakör és egészségi állapot is szerepet játszott, hogy kéri a negyedik oltást. A személyes véleményem az, hogy aki felvette az első kettőt, vegye fel a harmadik oltást is."

A legtöbben Pfizert adattak be, de elérhető volt a Sinopharm, a Moderna és a Jansen oltóanyag is. Utóbbit senki sem kérte, ennek oka az lehet, hogy január 3-tól Ausztriában nem fogadják el az egydózisú oltást. A fertőzések száma újra felfutóban van, ezt itt a praxisban is tapasztalják.

Prugberger László - háziorvos
"Amennyire mi tapasztaljuk, az omikron vette át a főszerepet, ez valamilyen szinten jó hír, a páciensek állapotán tapasztaljuk Nem hoz olyan markáns tüneteket, mint az előző variánsok."

Az is látszik, hogy a covid mellett már jelen van az influenza vírus is, bár az esetszám még nem érte el a járványküszöböt. Teszt nélkül nehéz megkülönböztetni, épp melyik fertőz, hiszen a tünetek nagyon hasonlóak.

Szombathelyen január 21-22-én, illetve 28-29-én is lesznek oltási akciónapok a háziorvosi rendelőkben, ennek részletei a városi honlapon olvashatók. Aki ezekről lemaradt volna, az oltópontokon csütörtökön, pénteken és szombatonként regisztráció és időpontfoglalás nélkül kérheti az oltást.