Hírek

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja,rózsaszínbe öltözött a Városháza

2023. október 05., 12:08

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, tegnap rózsaszínbe öltözött a Városháza. Figyelemfelhívó kampányt indított a Szombathelyiek Egészségéért Egyesület az Egészségfejlesztési Irodával közösen. Tudatosítani szeretnék a nőkben, hogy figyeljenek oda magukra, tanulják meg, és havonta egyszer végezzék el az önvizsgálatot, mert időben felismerve az emlődaganat jól gyógyítható.

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja,rózsaszínbe öltözött a Városháza

A Városháza előtti téren tartották a figyelemfelhívó kampány nyitórendezvényét, amely a nőkhöz szól, és a megelőzést hangsúlyozza. Az érdeklődők közül többen gyermekükkel együtt érkeztek.

Polgár Szidónia

"A barátaimmal jöttem és a gyerekeinkkel, és azért tartom fontosnak, mert sok fiatal nő átesik ezen, és nagyon fontos dolog az önvizsgálat is, hogy időben elcsípjék ezt a betegséget."

Nemény András polgármester köszöntőjében arról beszélt, férfiként nehéz átérezni a mellrákkal küzdő nők helyzetét, de őt magát is mélyen megérintette az a tavaly Szombathelyen megnyílt kiállítás, ahol várandós és kisgyermekes édesanyák vallottak betegségükről. A felelősség, az odafigyelés és odafordulás a férfiaknak is dolga.

Nemény András - polgármester

"Minden küzdelemnek volt értelme, hiszen a figyelemfelhívás, amit tettek, másoknak segített az első pillanatoktól kezdve. Ez akkor van így, ha mi magunk követjük a példájukat, odafigyelünk, és átérezzük a saját felelősségünket."

Magyarországon évente több mint 2000 nő halálát okozza rosszindulatú emlődaganat, és 8000 új esetet diagnosztizálnak - mondta el a vármegyei tiszti főorvos.

Wächter Walter - vármegyei tiszti főorvos

"Az emlőrák a fejlett országok többségében vezető halálok a nők körében. Előfordulási gyakorisága és a magas halálozás miatt jelentős népegészségügyi probléma."

Milisitsné Tátrai Beatrix, a Szombathelyiek Egészségéért Egyesület elnöke arról beszélt, hogy a 45-65 év közötti nőket hívják rendszeresen mammográfiás szűrésre, de a többieknek is fontos, hogy megtanulják az emlő önvizsgálatát, és azt havonta elvégezzék. A mellrák jól szűrhető, ha időben felismerik, nagyobb a gyógyulási esély. A köszöntők után leleplezték a kampányt szimbolizáló alkotást, amely nőalakot ábrázol, benne homokórával. Azt üzeni: a nők egyszerre erősek és törékenyek, fontosnak tartják a szépséget, és szükséges, hogy fontosnak tartsák az egészséget is. Próbálják uralni az időt, s néha az idő uralja őket. Az installáció körbejár a helyszínek között, hiszen egész hónapban folytatódnak a prevenciós programok.

Csuk Zsuzsanna - titkár, Szombathelyiek Egészségéért Egyesület

"Minden helyszín próbált csatlakozni, az installáció mellé saját programot is szervez. Lehet, hogy ez csupán egy rózsaszín pólós beöltözés, egy könyvajánló, filmvetítés, lehet rózsaszín kivilágítás, hiszen a program elején és végén rózsaszínben fognak pompázni az épületek, most a Városháza, a végén pedig a sportház."

Csatlakozott a kampányhoz a színház, a Berzsenyi-könyvtár, a Vásárcsarnok, az AGORA, a PTE szombathelyi képzési központja és a Savaria Múzeum is.

A rendezvényen közreműködtek az Energy Dance táncosai és Horváth Meggie énekes adott minikoncertet.