Hírek

Október 24-e az origami világnapja

2016. november 02., 15:46

A laikusok számára csak szórakozás, de mára már több tudományág felfedezte az origamiban rejlő lehetőségeket. A hajtogatás technikáját használja az orvostudomány és az űrkutatás. Október 24-e az origami világnapja, amelybe idén Szombathely is bekapcsolódott.

Október 24-e az origami világnapja

Egy egyszerű tulipánnal kezdte a balesete után, később megírta az egyetlen hazai szakdolgozatot a témában, ma pedig már saját modelljeit hajtogatja, és foglalkozásokat is vezet a kőszegi Takács Imre, aki Szombathelyen tartott origami órát gyerekeknek.

Takács Imre - Arany Tulipán-díjas origamihajtogató
“Ez a 34 év, ami eltelt hajtogatással. Hát papír állandóan van nálam, a kezem kéznél van, könnyű helyzetben vagyok. Úgyhogy ahogy beszégetünk, és a gyerekeket is örömet szerzek nekik, felfedezzük a mértant, felfedezzük a fizikát, felfedezzük kérem szépen az aerodinamikát. De felfedezzük a játékossággal például ezt egyik modellemet, a legutolsó, alföldi terelőkutya.”

Puli helyett azonban most Szent Mártonhoz kapcsolódó tárgyak készültek az Agora Művelődési és Sportház alkotótermében.

Kiss Andrea - szakági vezető, Agora
“Összesen két napig tudtuk megszervezni, de büszkék vagyunk rá, hogy először Szombathely bekapcsolódott az origami világnap sorozatába. Ez egyébként nagy hagyomány Budapesten és Magyarországon. Egyre több helység kapcsolódik hozzá, mi felkérést kaptunk, hogy amennyiben itt van egy használható, nagyon jó origamis, akit Takács Imrének hívnak, nekünk pedig itt van a helyszínünk, hozzákapcsolódunk ehhez a programhoz, és örömmel vettük ezt az ötletet.”

A Gothard Jenő általános iskola másodikosai lépésről lépésre követték az oktató utasításait.

“Ezt az élét ráhajtom erre az élre, ami a hátulján van, azt meg engedem kibillenteni.”

Így készült a püspöksüveg kis méretben, de 1-szer 1 méteres papírból nagyobb változatban is elő lehet állítani a fejfedőt. A gyerekek később libát is hajtogathattak, így emlékezve Szent Márton legendájára.