Hírek

Öko Plusz Fesztivál a Kámoni Arborétumban

2022. szeptember 14., 21:08

Első alkalommal szervezett a H+ Média és Kulturális Egyesület Öko Plusz Fesztivált a Kámoni Arborétumban szombaton. A rendezvény a környezettudatos és fenntartható szemléletet igyekezett terjeszteni a résztvevők körében workshopokkal, kézműveskedéssel, újrahasznosított és csomagolásmentes termékek vásárával.

Öko Plusz Fesztivál a Kámoni Arborétumban

Természetes alapanyagokból készült tisztítószerek, újrahasznosított és csomagolásmentes kézműves termékek vásárával is várták az első Öko Plusz Fesztivál résztvevőit a Kámoni Arborétumban.

Sokszor használhatjuk újra.

A témához illő, természetközeli helyszínen minden a környezettudatosságról és a fenntarthatóságról szólt. Az érdeklődők játékos formában tudhatták meg például, hogyan kell a szemetet szelektálni.

Üveget melyikbe? Zöld. Zöld!

Az Öko Plusz Facebook-csoportként indult, fenntarthatósággal kapcsolatos ismeretterjesztő videókat tesznek közzé a szemléletformálás jegyében. Ezzel a sorozattal a Planet Z ötletversenyen 2. helyezést értek el, és az ezért járó jutalmat a fesztivál szervezésére fordították.

Gerencsér Evelin - ötletgazda, ÖkoPlusz
"Van rengeteg workshop, előadás, kézműveskedés, bábszínház. Az Öko Plusszal a magyar termelőket, környezettudatos termelőket próbáljuk támogatni, és eljuttatni minél több emberhez, hogy a környezettudatos életmód minél elterjedtebb legyen."


"Mitől maradhatunk egészségesek, fittek, és ha betegség köröz fölöttünk, hogyan tudjuk ezt valahogy tompítani."

Előadás hangzott el a gyógynövényekről, amelyek segítségével erősíthetjük az immunrendszert, és megelőzhetők az őszi betegségek. Gyógynövényes teákat, szörpöket is lehetett kóstolni.

Hutflesz Mihály - ügyvezető, Régiófókusz Közhasznú Nonprofit Kft.
"Az érdeklődők kíváncsiak voltak, hogyan lehet gyógynövényes teákat elkészíteni, és ezeket a növényeket hol lehet beszerezni. Kitértünk arra, hogy ezek részben termeszthetők a házi kertekben és gyűjthetők a mezőkön, erdőszéleken."

A gyerekek újrahasznosítható anyagokkal kézműveskedhettek, például karkötő készült söröskupakból, műanyag flakonból pedig madáretető. A résztvevők rengeteg új ötlettel találkozhattak: a lyukas gumimatrac táskaként, a papírhulladék kosárka formájában született újjá a rendezvényen. Közben gyerekelőadások és foglalkozások szórakoztatták a kisebbeket, míg a felnőttek egyebek mellett raklapkészítő és természetes tisztítószerekkel kapcsolatos workshopon vehettek részt. A rendezvény jótékony célt is szolgált: az agydaganattal küzdő, 5 éves Ármin gyógyulásáért gyűjtöttek adományokat.