Hírek

Nyílt napot tartottak a felnőttkori tanulási lehetőségekről

2022. szeptember 09., 23:44

Nyílt napot tartottak a felnőttkori tanulási lehetőségekről A VMSZC Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Kollégiumban. Itt a város több szakképző intézménye is részt vett, a Szakképzési Centrum pedig a megye területén induló képzéseket mutatta be.

Nyílt napot tartottak a felnőttkori tanulási lehetőségekről

Tamást a vendéglátás érdekli, már van érettségije, és úgy gondolja, jól jöhet egy piacképes szakma. Édesapjával érkezett a helyszínre, aki szívesen segített fiának a böngészésben.

Dallos Tamás
“Leginkább a vendégtéri, illetve a vendéglátási szakok érdekelnek. A gimnáziumi évek után több helyre is jelentkeztem, de a szakképzést is érdekesnek találtam. Hogyha továbbtanulnék, majd egyetemre mennék, előtte egy szakmamegszerzés mindenképpen javíthatna az esélyeimen a későbbi elhelyezkedés szempontjából.”

16 év feletti diákok és felnőttek gyűltek össze a kereskedelmi iskola aulájában, hogy a felnőttképzési lehetőségekről tájékozódjanak. A nyílt napon részt vett a Hefele Menyhért Építő és Faipari Szakmunkásképző Iskola, a Puskás Tivadar Szakképző Iskola és a Savaria Technikum is, illetve Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum, amely helyszínt is adott a nyílt napnak. Ebben az intézményben azokat a szakmákat indítják felnőttoktatás keretében, amelyekre a legnagyobb kereslet van a piacon, így itt pincérnek, szakácsnak és cukrásznak is lehet tanulni. A közeljövőben a kereskedelmi vonalon is szeretnének több szakot indítani. Az viszont, hogy mennyi idő alatt lehet elsajátítani egy-egy szakot, változó.

Sárayné Süle Gabriella - igazgató, VMSZC Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Kollégium
"Rugalmasan tudunk igazodni a felnőtteknek az igényeihez, így az egy, másfél, illetve kétéves képzések vannak, amik alapszakmákra értendők, és vannak azok a programkövetelményekre épülő szakképesítések, amik akár két-három hónap alatt szakképesítést adnak a jelentkezőknek."

A nyílt napon a Vas Megyei Szakképzési Centrum is részt vett: 20 ágazatban 60 szakmát oktatnak nappali képzésben. A legkedveltebbek közé tartoznak a kereskedelmi, logisztikai, gépészeti, és informatikai szakok, de most újak is megjelennek a palettán.

Birosz Pál Tamás - főigazgató-helyettes, Vas Megyei Szakképzési Centrum
“Kulturális rendezvényszervező, persze ezt már tavaly is elindítottuk nagy sikerrel, szempillaépítő,  dajka, és még nagyon sok olyan, ami eddig a képzési palettán nem szerepelt.”

A felvételi eljárás december elején veszi kezdetét.