Hírek

Nyári lúd

2011. április 16., 06:28
A nyári lúd az egyetlen vadlúd faj, amely nálunk is fészkel. Évente csupán 800-1000 pár költ Magyarországon, emiatt szigorúan védett madár.
Nyári lúd
A nyári lúd a Kárpát-medencében rendszeresen fészkelő madár. A természetvédők a faj fenntartásáért tiltják a vadászatát és védik a fészkelő helyeiket.
Amit most látnak az nem a nyári lúd óvoda. Ezek a fiókák mind az anyjuknak tekintik az élen totyogó tojót, pedig közülük csak 5-6 mondhatná el ezt. Ettől függetlenül, ha egyszer mögészegődtek, akkor már egy családba tartoznak. Ha felnőnek ezt a tojót fogják követni a levegőben, V alakban amikor délre szállnak. A nyári lúd az általunk is jól ismert házi lúd és a többi tenyésztett lúd őse. Előbb háziasították, mint a tyúkot. Ez Babiloniában már időszámításunk előtt 4000 évvel megtörtént. Ez a szárnyas a legnagyobb termetű Európában élő lúd féle. A telet Spanyol - és Franciaországban töltik. Majd útra kelnek, hogy fiókáikat Közép- illetve Észak-Európában költsék ki. A ludak csapatokban repülnek és ilyenkor jellegzetes V alakba rendeződnek. Itt minden egyednek megvan a rangja alapján meghatározott helye. A sort ilyenkor általában egy tapasztalt tojó vezeti. Mögötte a párja majd a fiókák követik. Hazánkba kora tavasszal érkeznek. A nyári lúd az egyetlen vadlúd faj, amely nálunk is fészkel. Évente csupán 800-1000 pár költ Magyarországon, emiatt szigorúan védett madár.

Pellinger Attila, zoológus
"Magyarországi populáció is kismértékű növekedést mutat az utóbbi években. Ez részben a vadászati korlátozások, részben a természetvédelem eredménye. A fertői állománya már mint a magyar oldalé, mint egy 200 párra tehető. Az utóbbi 10 évben kb 10%-os populáció emelkedést figyeltünk meg."

A Fertő-tó Közép-Európa harmadik legnagyobb tava. Vize sekély és széles nádassáv veszi körül. Éppen ezért ez az egyik legideálisabb hely a nyári lúd számára. A szárnyas a fészkét a nádas legmélyében egy ilyen nádcsomóban alakítja ki. A stábnak ezért nem volt könnyű a térdig érő iszapban megközelítenie és lefilmeznie a költőhelyet. De még nehezebb dolgunk lett volna a kotlási időszakban. A madarak ekkor ugyanis harciasan védelmezik a kiszemelt területüket a betolakodókkal szemben. Ám mostanra már kiürültek a fészkek, a fiókák kikeltek a márciusban lerakott tojásokból. Az 5-6 pelyhes fióka anyja nyomába ered, ugyanis a kikelésük utáni első 12 órában megismerik szüleik hangját onnan kezdve mindenhová együtt járnak. Ám többször az is előfordul, hogy több fióka tipeg egy anya után.

Pellinger Attila, zoológus
"Mostmár egészen nagy létszámú családok is vannak, mert a nyári lúdnál a fiókák hajlamosak arra, hogy más családhoz szegődjenek, így nem ritkán 10-nél több, maximum 35-36 fiókából álló családokat is megfigyeltünk."

Így aztán néha egész kis óvoda követi a kifejlett ludakat. De olyan is előfordul, hogy egy figyelmetlen fióka eltéved. Ennek itt nagyon óvatosan kell a fűben közlekednie, hiszen a kicsikre több veszély is leselkedik. Bár a kifejlett egyedeket nem sok veszély fenyegeti, az ilyen apróságot szívesen ejtik el a ragadozók.   

Pellinger Attila, zoológus
"Azokat a ragadozó, predátor fajokat, amik az emberi tevékenység miatt vagy annak hiánya miatta szaporodhatnak el, ilyen például a róka vagy a szürke varjú, ezeknek a ritkításáról gondoskodni kell."


A felnőtt ludak elérik a 90cm-es nagyságot és a 4 kilós súlyt is, így a kicsiknek igyekezniük kell, hogy nyár végére megközelítsék ezt a méretet. Általában fűvel, bogyókkal és lágyszárú növényekkel táplálkoznak. A nyári lúd jó úszóképességét a lábújjak között kifeszülő hártyák segítik. Tolláról lepereg a víz, de ahhoz, hogy ilyen vízhatlanná tegye tollazatát pontosan be kell azt kennie a faggyúmirigyei által termelt viasszal, ezért láthatjuk a ludat gyakran tollázkodni. A ludak hosszú életű madarak, megérhetik a 30-35 éves kort is. Ha felnőtté válnak és párt választanak maguknak, akkor életük végéig kitartanak egymás mellett. Ez a kötelék olyan erős, hogy ha az öreg madarak megözvegyülnek már nem is keresnek maguknak másik párt. Ez viszonylag ritka az állatvilágban. A pár nélküli lúd is a közösség tagja marad és ugyan úgy megtalálja alakját a szárnyaló V alakban, mint a többiek.