Hírek

Nyári intézményfelújítások

2010. június 29., 07:05
A vakáció ugyan már két hete tart, de az iskolák még nincsenek zárva. Most folynak a karbantartási munkák az intézményekben. Ezt az önkormányzat több mint 100 millió forinttal támogatja.
Nyári intézményfelújítások

Ilyen volt és ilyen lett a Dési iskola kerítése. A rozsdás kerítést a Hefele iskola diákjai festették le az elmúlt két hétben, kötelező nyári  gyakorlatuk részeként. De a tantermekben is folyik munka.

Itt már csak az iskola karbantartója dolgozik. Ő végzi a javításokat, ő festi le - ahol kell - a táblákat és a tantermeket. Kiss Péter igazgató azt mondja: így tudnak spórolni. Nagyobb felújításra is szükség lenne, de erre nincs pénz.

Kiss Péter, igazgató - Dési Huber Általános Iskola
"Átfogóra sajnos nem lesz lehetőségünk. Ami rendelkezésre forrás, azt a költségvetésből tudjuk biztosítani. A fenntartótól nem kaptunk erre a célra pénzt."

A Hefele iskolában is dolgoznak a diákok. Az építőipari tanulók saját intézményük hátsó bejáratát újítják fel a szünidőben, gyakorlatként. De most cserélnek ki 54 ablakot is, maguk gyártotta, hőszigetelt nyílászárókra. Erre 5 millió forintot nyertek az önkormányzattól.

A tantermek, táblák festését, sok helyen már a szakmunkásvizsga részeként megcsinálták. De például a szerverszobát most festik a diákok. Az iskola igazgatója azt mondja: óriási előnyt jelent számukra, hogy saját diákjaik végzik a munkákat.

Fodor István, igazgató - Hefele Menyhért SzKI.
"Jóval olcsóbb így, hiszen csak az anyagárba kerül a munka. Míg a külső vállalkozónál a piaci árat kellene megfizetni."

A szombathelyi önkormányzat idén mintegy 150-160 millió forintot fordít a városi oktatási intézmények nyári karbantartási munkáira. Ebből az óvodákban és iskolákban többek között nyílászáró cserére, vizesblokk felújításra, villamoshálózat korszerűsítésre kerül sor.