Hírek

Nyárbúcsúztató szabadtéri zenés hétvége

2011. szeptember 12., 17:11

Big Band Fesztivállal és magyar dal napi koncertekkel búcsúztathatták a nyarat a Fő térre látogatók az utolsó szabadtéri zenés hétvégén. Az időjárás kegyeibe fogadta a rendezvényeket, több százan vettek részt a programokon. A legtöbb látogatót a most bepótolt szentivánéji tűzijáték vonzotta.

Nyárbúcsúztató szabadtéri zenés hétvége

Hatodik alkalommal rendezték meg szombaton a Big Band Fesztivált. A délelőtti nyitányon Marton Zsolt alpolgármester köszöntötte a jelenlévőket.

"Én kívánom, hogy egész nap szép időnk legyen, és varázsolják ide a Fő térre a '30-as évek chicagói és new orleans-i hangulatát."

Bár idén kisebb költségvetésből gazdálkodhattak a szervezők, a zenekarok örömmel elfogadták a meghívást. Nyolc együttes koncertezett a fesztiválon, Kapuvárról, Budapestről, Sopronból és Ausztriából is érkeztek muzsikusok.

A sort a mosonmagyaróváriak nyitották, akik harmadszor szerepeltek Szombathelyen.

Hernádi Sándor - zenekarvezető, Moson Big Band
"Az együttes 2005-ben alakult zeneiskolai tanárokból és volt növendékekből. Hagyományos big band zenét játszunk évek óta változatlan felállásban."

"A big band stílus a '20-as években született, a swing hőskorában erre a zenére táncoltak az amerikai klubokban. Az együttesek a hagyományos számok mellett ma már napjaink népszerű slágereit is játsszák."

Pintér Róbert - elnök, Isis Big Band Egyesület
"Az itt is fellépő zenekarok kiegészítették a repertoárjukat filmzenékkel, népszerű pop-rock slágerekkel egyaránt."

"Vasárnap könnyűzenei koncertekkel ünnepelték a Magyar Dal Napját. Szombathely második alkalommal csatlakozott a mozgalomhoz."

Prieger Szabolcs - programszervező, Agora
"Népszerűsítsük a magyar dalt, a magyar zenét, a koncepció pedig mindig az, hogy egy sztárfellépő mellett - ez idén a Pál Utcai Fiúk - olyan zenekarok kapjanak lehetőséget, akik kötődnek Szombathelyhez."

"A Tohu-Bohu zenekar tavaly nyáron állt össze, nevük franciául káoszt jelent. A fiúk a reggae műfajából adtak ízelítőt."

Kondor Domonkos - trombitás, Tohu-Bohu
"Ez tetszik, ezt szeretjük csinálni, ez egy igazi örömzenélés, mindannyian szeretjük a reggae-t."

A nap sztárfellépője a Pál Utcai Fiúk volt. A 28. születésnapját ünneplő zenekar a  régi dalok mellett az új lemezre íródott számokból is válogatott. A tér szinte teljesen megtelt, sokan a színpad előtt tombolták végig a koncertet.