Hírek

Nőtt a munkanélküliség mégis hiány van a képzett munkaerőből

2022. január 11., 23:10

Az ellátási láncban – például a nyersanyagutánpótlásban – fennakadások vannak. A minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése jó hír a munkavállalóknak, de a 4 %-kal csökkentett járulékok mellett is ez komoly teher a munkáltatók számára. A vállalkozások költségeinek növekedése a szolgáltatások és a termékek árában köszön vissza. A koronavírus-járvány számos gazdasági problémát gerjesztett, a cégeknek több, hosszú évek óta nem tapasztalt kihívással kell szembenézniük.

 

Nőtt a munkanélküliség mégis hiány van a képzett munkaerőből

„A 200 ezres minimálbérrel semmi gondunk nincsen, csak nagyon magas a járulékkötelezettség utána.”

Ezt tavaly októberben mondta híradónknak a Vasi Vendéglősök Klubjának elnöke, Völler László. 2022 januártól a minimálbér 200 ezer, a garantált bérminimum 260 ezer forintra nőtt, de valószínűleg továbbra is fennáll a magasabb külföldi fizetések miatti elszívó hatás az ágazatban. A koronavírus járvány egyik legnagyobb vesztese a turizmus-vendéglátó szektor volt. A lezárások okozta bizonytalanság miatt sokan elhagyták a pályát. De nem csak ezen a területen van munkaerőhiány. Annak ellenére, hogy az elmúlt egy évben jelentősen, országosan 3,7 %-ra nőtt a munkanélküliségi ráta. Győr-Moson-Sopron megye után Vas megyében a legkevesebb a nyilvántartott álláskeresők száma.

Nemes Orsolya Krisztina – irodavezető, Pannonwork
„Lenne bőven hely, ahová elhelyezzük a munkavállalókat, csak a munkavállalók fogytak el. Harmadik országbeli állampolgárokkal tudjuk jóformán már csak lefedni az igényeket.”

A cégeknek új kihívásokkal is meg kell küzdeniük. Ilyen például az alapanyaghiány, vagy a szállítási fennakadások.

Balogh Károly – titkár, Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
„Szakképzett munkaerőből most is ugyanolyan hiány van. Sőt. Tekintve a megrendelés állományokat, jóval nagyobb hiány van még a válság előttinél is, hiszen torlódtak a megrendelések. Az emberek fogyasztani akarnak, a piacok élénkek, közben a globális ellátási láncok, gyártási zavarokkal, nem teszik lehetővé a folyamatos és kiszámítható gyártást. Rendkívül megemelkedtek a szállítási költségek.”

Miközben a minimálbér bruttó 19,5 %-ot emelkedett, a járulékterhek 4 %-ot csökkentek. Várhatóan a vállalkozások költségeik növekedését a szolgáltatásaik és a termékeik árában érvényesítik, így azokért többet kell fizetni. A Ksh szerint tavaly novemberben 7,4 %-os volt a fogyasztói árak változása az előző év azonos időszakához képest.