Hírek

Neves néprajzkutatók részvételével tartottak tudományos tanácskozást

2024. április 22., 18:34

Neves néprajzkutatók részvételével tartottak tudományos tanácskozást a Szent Mártonhoz köthető szokásokról és hagyományokról pénteken a Domonkos Oratóriumban. A szent kultusza több, mint egy évezrede meghatározó Szombathely életében.

Neves néprajzkutatók részvételével tartottak tudományos tanácskozást

Szent Márton a legenda szerint Szombathelyen született. Az irgalmas és szolidáris emberek példaképeként ismert a keresztény kultúrában. A Márton tisztelete napjainkban címmel rendezett szimpóziumon elsősorban a hozzá kapcsolódó népi hagyományok eredetét vizsgálták.

Orbán Róbert - vezető, Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa
“Szent Márton kutatása meg a mostani, Szent Mártonhoz kapcsolódó hagyományok kapcsán több dilemma is fölmerült: Honnan származnak azok a hagyományok, azok a szokások, amit most is gyakorolnak, gyakorlunk, akár itt Szombathelyen is, például a Szent Márton napi lampionos felvonulásnak a szokása, amit Szombathelyen ugyan már úgy gondoljuk, hogy nagyon régi, de húsz egynéhány évvel ezelőtt rendeztek itt nálunk először.”

“Nem mi őrizzük a hagyományokat, hanem a hagyományok őriznek minket” - hangsúlyozta köszöntő beszédében a Szent Márton templom plébánosa.

Mikulyák László - plébános, Szent Márton templom
“Ha szétnézünk a templomban vagy annak környezetében, a különböző korszakok számos lenyomatát láthatjuk, amellyel elődeink tisztelegtek Szent Márton előtt. Ezt tesszük mi is a mai szimpóziummal.”

Az előadásokban a Szent Márton-napi vásárok, és más, a szent nevéhez fűződő szokások is szóba kerültek.

Perger Gyula - néprajzkutató, Győr
“Itt, a szülővárosban szinte összegződik a teljes európai kultusz összes eleme különböző módokon, amiket korábban csak a német nyelvterületről vagy a Frankföldről vagy akár az angolszász szokásvilágból ismertünk, ugyanakkor nagyon fontos egyetlen hely, ahol Szent Mártonnak egyházi főünnepe van.”

Perger Gyula előadásán - többek között - azt vizsgálta, tartalmaz-e olyan elemeket a szent életrajza, amelyekből a népi hagyományok eredeztethetőek. A tervek szerint a jövőben több tudományos igényű tanácskozásra is sor kerülhet Szent Márton életéről hoz kapcsolódó témakörökben.