Hírek

Nevelőszülői hálózatot indít a Szombathelyi Egyházmegye

2024. május 31., 00:00

Nevelőszülői hálózatot indít a Szombathelyi Egyházmegye - jelentette be Székely János megyéspüspök. Jelenleg több, mint 300 állami gondozott gyermeket tartanak számon a vármegyében, közülük 91-et tudtak elhelyezni nevelőszülőknél, pedig létfontosságú lenne, hogy a 12 éven aluliak családban élhessenek. A vármegyében 5 nevelőszülői hálózat működik jelenleg, ezekhez csatlakozna a katolikus egyház kezdeményezése.

Nevelőszülői hálózatot indít a Szombathelyi Egyházmegye

Mária két gyermeket nevelt fel nevelőszülőként. Egyikük már kirepült, másikuk még velük él.

Meskóné Kovács Mária - nevelőszülő

“Nagyon sok nehézsége van a nevelőszülőségnek, viszont egy csodálatos érzés egy gyereket fölnevelni. Nekem mivel saját gyerekem nem volt, én azért döntöttem úgy, hogy nevelőszülő leszek és minden szépséget amit csak el tudok mondani, megkaptam a gyerekektől.”

A vármegyében jelenleg 306 gyermek vesz részt a szakellátásben, csupán egyharmaduk él nevelőszülőknél. A családpótlás nagy problémát jelent, pedig fontos lenne, hogy a 12 év alattiak családhoz kerüljenek. A vármegyében jelenleg 5 nevelőszülői hálózat működik, az egyházmegye Szent Család Nevelőszülői Hálózata hatodikként csatlakozik.

Kázár Szilvia - koordinátor, Szent Család Nevelőszülői Hálózat

“Gyermekvédelemben dolgozom, így rálátásom van arra, hogy mennyire telítettek a gyermekotthonok, és mennyire kevés a nevelőszülő a megyében. Pontosan ezért célul tűztük ki, hogy megtaláljuk azokat az embereket, akik vállalkoznak erre a hivatásra, és otthonukba fogadnak családjukból kiemelt gyermekeket, ellátásukat biztosítva.”

A katolikus egyház nevelőszülői hálózata a megyéspüspök régi álma volt.

Székely János - megyéspüspök

“Egy gyermek aki elveszíti a szüleit, vagy a szülei képtelenek arra akármilyen ok miatt, hogy nem tudják őt szépen a gyermek számára is biztonságos módon fölnevelni, az egyik legnagyobb tragédia óriási seb, és ha ebben tudunk egy kicsit is segíteni, hogy ezt valahogy gyógyítsuk, és ezt az ősbizalmat próbáljuk benne visszaállítani, azt gondolom, hogy nagyon-nagyon sokat tettünk őérte és egyáltalán a világunkért.”

A hálózat egyelőre gyerekcipőben jár, elindításához 10, engedéllyel rendelkező nevelőszülőre van szükség. A tanfolyamot az egyházmegye szervezi. További információkat a martinus.hu oldalon olvashatnak.