Hírek

Nemzetközi Nyári Egyetem

2016. június 21., 08:52

Idén ismét nemzetközi nyári egyetemet tartanak Kőszegen, melyet Lenni vagy nem lenni - Európa válaszúton címmel rendeznek meg. A tudományos előadások mellett idén is több kulturális rendezvény színesíti a programot.

Nemzetközi Nyári Egyetem

21. alkalommal nyitotta meg kapuit a Nemzetközi Nyári Egyetem az Európa Házban. A rangos rendezvénysorozat témája a mai Európa jövőjének alternatíváit vizsgálja neves professzorok és kutatók előadásaiban. 

Miszlivetz Ferenc - igazgató, iASK
"Európa, ahogy mi ismerjük bizonyos értelemben olyan válaszút előtt áll, hogy az egyik lehetséges válasz az, hogy szétesik, darbjaira hullik, és akkor kezdhetjük előről az integrációt. Ez sem feltétlenül tragédia, de megfontolandó, hogy ebbe az irányba menjünk-e. Ha nem ide akarnánk menni, nem ebbe az irányba, akkor  radikálisan mást kellene kitalálnunk a tanácskozás jelentős részben erről is fog szólni."

A nyári egyetem kulturális kiegészítő programjainak keretében Szemtől szemben a szombathelyi és a kőszegi zsidóság történetével címmel nyílt időszaki kiállítás. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete Kőszeg, valamint a Szombathelyi Zsidó Hitközség támogatásával megvalósult kiállítás a modern Szombathely és Kőszeg 19–20. századi történelmének egy ez idáig rejtve maradt világába nyújt érzékeny és izgalmas bepillantást további adatokkal bővítve a szombathelyi kiállítást.

Kelbert Krisztina - történész, Savaria Múzeum
"Azt gondolom, hogy a Szemtől Szemben két éves fennállásának vagy a megszületésének egy újabb állomásán vehetünk részt, illetve vehetnek részt az idelátogatók, ahol a képek az elhurcolt szombathelyi zsidóság történetéből című kiállítást láthatják, illetve abból egy válogatást, annyiban plusz ez az időszaki kiállítás itt a Zwingerben, hogy kőszegi tematikákat is dolgoztunk fel."

Az elkövetkező két hét során a rendezvény résztvevői megismerkedhetnek az európai krízis kérdésével, a demokrácia alternatíváival, vagy a migrációs válsággal