MNB
MNB - 2

Hírek

Nemzetek Kupája Ultimate Frizbi

2022. szeptember 02., 17:23

Igazi sport csemegének lehettek szemtanúi azok, akik a hétvégén kilátogattak a Király Sportlétesítménybe. A Nemzetek Kupája Ultimate Frizbi meghívásos versenyen négy válogatott vett részt öt csapattal. A magyar válogatott szerezte meg a győzelmet.

Nemzetek Kupája Ultimate Frizbi

Remekül sikerült az idei nyár a magyar repülő korong válogatott számára. Kezdésként az U17-es válogatott megnyerte az Európa-bajnokságot, majd az U20-as együttes lett aranyérmes a világbajnokságon. Hogy a fiatalok ne essenek ki a ritmusból a legutóbbi hétvégén ismét komoly erőpróbán vehettek részt. A Magyar Repülő Korong Szövetség szervezésében a Király Sportlétesítményben bonyolították le a Nemzetek Kupáját, amely meghívásos tornaként biztosított lehetőséget a környékbeli országok válogatottjainak az erőfelmérésre.

Erdősi Zoltán - elnök, Magyar Repülő Korong Szövetség
Hagyományteremtő szándékkal kezdtük el a tavalyi évben. A tavalyi évben még Győrben kezdtük el ezt a versenyt, idén már Szombathelyre költöztünk és reméljük, hogy itt is tudunk maradni ebben a szép sportlétesítményben. Ez a román, szlovák és a szlovén válogatottakat hívtuk meg tavaly és idén is erre a versenyre. Ráadásul idén két magyar válogatottat állítottunk ki, egy A és egy B csapatot is. S ennek a rendezvénynek a célja igazándiból az, hogy azokban az években, amikor nincs Európa-bajnokság - mert a sportágban 4 évente van a felnőtt Európa-bajnokság, akkor legyen egy nemzetközi megmérettetés a hazai fiataloknak, amiben tulajdonképpen felkészülni tudnak egyrészt a világversenyre, másrészt megküzdhetnek az utazó csapatba.”

A frizbi feltörekvő sportágként van jelen, és bár még nem szerepel az olimpiai számok között, a nemzetközi szövetség szeretné, ha felkerülne az ötkarikás játékok programjába. A Nemzetek Kupájára kilátogató nézők tetszését is elnyerte a sportág, amelynek szabályrendszere, technikai felkészültséget követelő, gyors játékmenete miatt rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert. A magyar válogatott mindkét kerete az U17-es és az U20-as csapat játékosaira épült, akik kiváló mérkőzéseken jelezték, hogy komolyan kell őket venni a jövő évi Eb-n, majd a 2024-es világbajnokságon is. A tornát végül a magyar A-jelű válogatottja nyerte meg, miután a döntőben 13-8-ra múlták felül Szlovéniát. A B-csapat pedig harmadikként végzett a II. Nemzetek Kupáján, amit a szervezők tervei szerint jövőre - szintén Szombathelyen - szeretnének megrendezni.