Vackor karácsonya
Újévi Operettgála

Hírek

Nemény András is meghívást kapott a 32. Bálványosi Szabadegyetemre

2023. július 29., 11:55

Szombathelyi polgármestere az önkormányzatiságról és a közelgő választásokról szóló kerekasztal-beszélgetésen vett részt. A másfél órás programra három magyar és három erdélyi városvezetőt hívtak meg, Nemény volt köztük az egyedüli ellenzéki. Mint mondta, erős városok adják az erős országot.

Nemény András is meghívást kapott a 32. Bálványosi Szabadegyetemre

Jövőre Magyarországon és Romániában is választásokat tartanak, ez volt a kerekasztal-beszélgetés apropója. Sorra vették a települések megoldandó problémáit, és a voksolás kimenetelét meghatározó tényezőket. Sepsiszentgyörgy, Marosvásárhely, Csíkszereda és két fővárosi kerület, polgármestere mellett Nemény András foglalt helyet a pódiumon.

Nemény András - polgármester
"Kicsit meglepődtem, mert erre a rendezvényre még sosem hívtak, úgy tudom, ide leginkább kormányközeli politikusokat hívnak, de örültem, és eldöntöttem, hogy el fogok menni. Úgy gondoltam, van olyan mondanivalóm, ami ott is érdekes lehet."

Szó esett arról, ki milyen motivációval kezdte a ciklust, és sikerült-e eredményeket elérni. Nemény András elmondta, hogy az elmúlt három és fél év a folyamatos válságkezelésről szólt, idén a túlélés és a működőképesség biztosítása a cél. Szerinte a szombathelyi városvezetés komoly bizalmi tőkére tett szert. Úgy fogalmazott: a város összekötő kapocs az ország és a család között, és a polgármester feladata, hogy megteremtse a megfelelő feltételeket ahhoz, hogy az emberek szeressenek itt élni. A választáson erről a munkáról mondanak ítéletet a szavazók. Megjegyezte, hogy a források elosztásán van még mit javítani.

"Az önkormányzatok pont azt mutatták meg, hogy ott vannak, tudnak tenni, és elsősorban hozzánk fordulnak. Felelősségünk van, és ha ehhez kapunk több lehetőséget, az erős önkormányzattal erősebbé válik az ország is, én ebben hiszek, és misszióm is, hogy ezt hirdessem, és ebben még van dolgunk."

Vajon csökken-e a választási kedv, illetve hogyan szólítják meg a fiatalokat? - ez volt a második téma. Nemény András emlékeztetett: az előző választáson rengetegen szavaztak, ezt az aktivitást akkor lehet megtartani, ha az emberek sajátjuknak érzik a várost és benne az önkormányzatot. Törekszenek rá, hogy megmaradjon a közvetlen kapcsolat, ezt szolgálják az olyan programok mint a Nyitott Városháza, az Aktív Időskor vagy a Szombathely visszavár ösztöndíj. Hangsúlyozta, hogy városvezetőként évtizedes távlatokban kell gondolkodni, az ipartelepítés hosszú időre meghatározza egy-egy település sorsát.
Végül arról beszélgettek a polgármesterek, milyen lesz a kampány, hogyan érik el a választókat? Nemény azt mondta, a munkát nem lehet megspórolni. Egy polgármester akkor jó, és akkor fog nyerni, ha várospolitikát csinál, és nem pártpolitikát. A városvezetők képesek közösen kiállni, felhívni a figyelmet, ha valami nem működik jól. Példaként említette, hogy együtt kérték az uniótól a településeknek járó forrásokat.

"Erős városok hozzák azt, hogy erős országunk legyen, Magyarországon legalábbis mindeképpen."

A tapasztalat az, hogy bár mások a problémák az erdélyi és a magyar településeken, önkormányzatiság tekintetében hasonlóan gondolkodnak.
 
Nemény András - polgármester
"Én nagyon hasznosnak gondolom, erdélyi polgármesterekkel még nem találkoztam, és a gondolkodásmódjukat érdemes megismerni, hogyan gondolkodnak hazaszeretetről, hogyan tudják a saját városukat jobb helyzetbe hozni egy másik országban magyar kisebbségként. Ez tanulságos volt. Meg az is, hogy az önkormányzati vezetőknek, polgármestereknek ugyanazokkal a kihívásokkal kell szembenézni, ugyanazokat a problémákat kell megoldani, és ez pártpolitikától független. Ha mindent lefejtünk, 99 százalékban ez nem pártpolitika kérdése, maximum annyiban, hogy a kormányzattól mekkora támogatást kapunk, de ebben is egységesen gondolkodtunk, minél több feladatot szeretnénk, és ehhez minél több forrást, mert azt gondoljuk, hogy mi tudtjuk a legjobban megoldani."

A polgármester azt gondolja, hasznos volt a tusványosi vendégszereplése, egyebek mellett a kapcsolatépítés szempontjából is. Meghívta beszélgetőtársait a Savaria Történelmi Karneválra.