Hírek

Nem csökkent az olvasók és a beiratkozók létszáma a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

2021. július 30., 12:11

A rendezvényekre azonban a megszokottnál jóval kevesebben érkeznek a járványhelyzet miatt. Szabadtéri programokkal erősítenek ezekben a hetekben. Az érintkezésmentes, úgynevezett “teraszos szolgáltatást” még mindig sokan igénylik.

 

Nem csökkent az olvasók és a beiratkozók létszáma a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

Tudás, élmény, találkozás - ez a szlogenje a megyei könyvtárnak, de a járványhelyzet miatt a rendezvényekre most kevesebben érkeztek a megszokottnál, a szigorú szabályok miatt.

Baráthné Molnár Mónika - igazgató - Berzsenyi Dániel Könyvtár
“A látogató számokban történt nagyobb arányú visszaesés, tehát a rendezvények nagyobb számának a megteremtése, és a látogatóknak a becsalogatása jelent nagyobb feladatot, egyrészt szabadtéri programokkal, megjelenésekkel tudjuk valamennyire ellensúlyozni a hiányt.”

Ezért hirdették meg a sírkerti sétákat a kultúrakedvelő közönségnek, de az Utcaművészeti Napokhoz is csatlakozott az intézmény: augusztus 7-8-án Berzsenyi téri pavilonjában készül programokkal a könyvtár. Itt megmutatják a nagyközönségnek az intézmény új arculati elemeit is: modernizálódott egyebek mellett a honlapjuk is. Az új keresőrendszer, a Szikla, bárki számára hozzáférhető.

Szabó Csilla - könyvtáros - Berzsenyi Dániel Könyvtár
“Ez a könyvtár honlapjának fő felülete, és ha valaki könyvet szeretne keresni nálunk, tehát kintről, internetről jelentkezik be, akkor elég csak a “Katalógus” szóra kattintani, és azonnal megkapjuk magát a kereső felületet, ahol részletes keresésre is van lehetőség, címre, szerzőre, bármilyen adatát ismeri a könyvnek az illető, megtalálhatja.”

Itt az is látható, hogy hány példányt kölcsönöztek ki, vagy mennyi a szabadon hozzáférhető darab.

A pénteki nyitáskor érkezett hat hónapos kisfiával, Leventével  ez az édesanya: első alkalommal vették igénybe a gyermekkönyvtári szolgáltatást. Mondókákat kerestek.

Jusitsné Harmat Nikolett
“Szeretnék egy kicsit változatosabb repertoárt mutatni neki, amúgy otthon is vannak már mesekönyvei, 4-5 darab, de mondom, legyen változatos, amit olvasok neki. - Mit találtatok? - Most a Varró Dánielt nézzük, egyelőre még nem ismerem, most fogunk vele megismerkedni, és majd meglátjuk, mennyire jön be a picurnak!”

Többen igénylik még az úgynevezett teraszos szolgáltatást, vagyis a kölcsönözni kívánt köteteket szinte érintkezésmentesen veszik át - mondta el az olvasószolgálat vezetője. Hozzátette, hogy a beiratkozók létszáma nem csökkent: havonta mintegy 2500 új olvasó érkezik. Sokan keresnek nyári olvasmányt a vakáció idejére. Népszerűek a skandináv krimik és a populáris irodalom.

Horváthné Kupi Ildikó - olvasószolgálati vezető - Berzsenyi Dániel Könyvtár
“Amiről azt gondoljuk, hogy keresett lesz, abból próbálunk többet is vásárolni, és megfigyelhető, hogy a sikerkönyvekből van olyan, amit most meg se tudok mutatni, csak éppen megemlíteni, hogy mennyire népszerű, de az előjegyzés szolgáltatással hozzá tudnak jutni ahhoz is az olvasók, ami éppen nem elérhető.”

Nyári leállás - a szokásostól eltérően - ebben az évben nem lesz, a gyermekkönyvtárban még egy órával hosszabb is a nyitva tartás, mint korábban. A lejárt dokumentumokat azonban érdemes még ebben a hónapban visszajuttatni: augusztustól ugyanis ismét fizetni kell késedelmi díjat.