Hírek

Nehéz év volt a tavalyi a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége számára

2024. május 28., 23:00

Nehéz év volt a tavalyi a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége számára: a haldrágulás miatt emelni kellett a jegyárakat, emiatt érezhetően csökkent a horgászok létszáma. A problémák ellenére mégis sikerült rekord mennyiségű halat kihelyezni a vasi vizekbe. Évet értékeltek, szó esett a jövő terveiről, és díjakat is átadtak a szombati küldöttgyűlésen, Vaskeresztesen.

Nehéz év volt a tavalyi a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége számára

Seregi Miklós elnök köszöntötte a küldötteket, majd megemlékeztek a nemrég elhunyt horgászvezető-társakról, Endrődy Zoltánról és Fürstinger Ottóról. A hagyományoknak megfelelően ezúttal is elismeréseket adtak át. Vas Vármegye Horgászatáért díjban részesült Cziráky László, a Szentgotthárdi Horgászegyesület elnöke, aki több évtizede aktívan dolgozik a horgászközösségért és a Hársas-tóért.

Cziráky László - elnök, Szentgotthárdi HE

"Folyamatos a kapcsolat a horgászokkal, kapjuk az információkat tőlük folyamatosan, az alapján próbálom a munkát szervezni. Úgy tűnik, sikerül, mert lassan 25 éve vagyok az egyesület vezetője."

Ezt az elismerést kapta Tóth László, a Körmendi Határőr Sporthorgász Egyesület gazdasági felelőse is.

Tóth László - gazdasági felelős, Körmendi Határőr SHE

"Nagyon örülök neki, végül is 15 év munkája van ebben az elismerésben, meg is lepett, nem számítottam rá. A munkánk során igyekszünk mindig legjobb tudásunk szerint kiszolgálni a horgászokat."

A Vas Vármegye Horgászsportjáért díjat Hartwig Tamás, az ölbői tókomplexum tulajdonosa érdemelte ki.

Hartwig Tamás - tulajdonos, Ölbői Horgásztó

"Minden tavat próbáltunk úgy kialakítani, hogy mindenkinek jó legyen. Bojlisoknak szerettünk volna kedveskedni, hogy próbálják ki itt a módszerüket, feedereseknek is, ragadozós tótól kezdve, minden horgász szempontjából megfeleljen."

Elnöki elismerő oklevélnek és vásárlási utaványnak örülhetett Linter Hunor, aki a MOHOSZ ifjúsági horgásztáborában második helyezést ért el. Négy feladatban kellett bizonyítani a rátermettséget: halfogás, szerelékkészítés, célba dobás és elmélet. 36 fős mezőnyben sikerült elérni ezt a remek eredményt.

Linter Hunor - versenyző, Elektromosok SHE

"Nagyon örültem, mert ez az eddigi legjobb eredményem az összes tábort tekintve. Idén ennél is jobb eredményt szeretnék elérni, de a dobogó mindenképpen célom."

A küldöttgyűlésen Puskás Norbert ügyvezető elnök értékelte a tavalyi nehéz évet. A hal közel duplájára drágult, emiatt elkerülhetetlen volt a horgászjegyek árának 30 százalékos emelése, ami éreztette hatását: állami jegyet 5, területi jegyet 14 százalékkal kevesebben váltottak. 12 év után először csökkent a vasi horgászlétszám, de még mindig 12 ezer közelében alakult. A veszteségek mellett mégis sikerült rekordmennyiségű halat kihelyezni a vizekbe.

Puskás Norbert - ügyvezető elnök, Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége

"Ez annak volt köszönhető, hogy a drága halárak mellett az előző években sokat takarékoskodtunk, és azon voltunk, hogy stabil helyzetből várjuk a nehezebb időket, és tavaly így történt: kevesebb horgásszal több halat telepítettünk mintegy 25 millió forinttal, összességében 131 millió forint értékben került hal a vasi tavakba, folyókba."

A nehézségek ellenére minden betervezett programot megtartottak, a vízpartok rendezettek maradtak. Idén már 400-zal többen váltottak állami jegyet, mint az előző év azonos időszakában, így van remény, hogy sikerül szinten tartani, esetleg növelni a horgászlétszámot. Idén jubilál a Pinka-völgyi Halas Nap: július 13-án rendezik a 10.-et a sorban. Már várják a főzőcsapatok jelentkezését, nevezési határidő július 4.