Hírek

Nehéz, de eredményes évet zárt a Berzsenyi Dániel Könyvtár 2021-ben

2022. január 19., 19:17

A járványhelyzetben olyan új, innovatív szolgáltatásokat vezettek be, mint a Könyvterasz. Folytatódtak az online programok, és fejlesztések is megvalósultak, többek között bővült a számítógéppark. 2022-ben a tervek szerint még több rendezvénnyel vonzaná a látogatókat és az olvasást szerető közönséget az intézmény.

 

Nehéz, de eredményes évet zárt a Berzsenyi Dániel Könyvtár 2021-ben

A mindig tettre kész munkatársi közösség, a könyvtári működés fontosságát elismerő önkormányzat és a lelkes olvasók - ezek voltak a sikeres munka alappillérei 2021-ben, mondja a könyvtár igazgatója. 300 ezer kölcsönzést regisztráltak, ami igen szép szám. Fejlesztések valósultak meg: frissült a számítógéppark, növelték az internet sávszélességét, a szerverek tárhelyét, új könyvtári integrált rendszert élesítettek, megújult az arculat, átalakult a honlap. Sikerült összeállítani az országos középiskolai tanulmányi versenyek ajánlott bibliográfiáját, megjelenhetett az Életünk folyóirat mind a 12 tervezett száma, és a vasi életrajzi bibliográfia is folytatódott a Salamon Nándorról szóló példánnyal.

Baráthné Molnár Mónika - igazgató, Berzsenyi Dániel Könyvtár
"Nem csak a nyomtatott kiadványok fontosak, de a netes publikációk Vas megyei tartalmak is, ezek megőrzése nagy feladat a könyvtár számára. A fejlesztéseink, a tárhelybővítés is erre irányult, hogy ezt a jövőben tudjuk megtenni, hogy a helytörténeti anyagok keresésében ne legyen hiátus."

Májusban megnyílt az új kámoni fiókkönyvtár, ami nagy népszerűségnek örvend az olvasók körében. Két nyári gyermektábort már itt valósítottak meg, az ökokönyvtári funkciót kihasználva pedig programokat szerveztek például az Európai Hulladékcsökkentési Héten. Az idei esztendő egyik nagy feladata lesz a Vasi Digitális Könyvtár megújítása: új alapokra kell helyezni az adatbázist, hogy további tartalmakkal lehessen bővíteni. Szeretnének a könyvtárhasználók kedvébe járni színvonalas programokkal. Folytatódik Horváth Imre karnagy és Fűzfa Balázs irodalomtörténész népszerű előadássorozata, továbbra is bemutatkozási lehetőséget  biztosítanak amatőr alkotóknak, és 2-3 hetente kamarakiállításokat is szerveznek.

Baráthné Molnár Mónika - igazgató, Berzsenyi Dániel Könyvtár
"Idén már szeretnénk könyvtári éjszakát, ha a járvány lehetővé teszi, az Országos Könyvtári Napok keretében. Két éve nem tudtuk megvalósítani...magas látogatószámot lehet elérni."

Az év kiemelkedő szakmai programja lesz júliusban az Országos Helyismereti Könyvtárosok Vándorgyűlése, amit Szombathelyen rendeznek. Négy fiókkönyvtárban tervezik a számítógéppark és az internet fejlesztését.