Hírek

Negyedik alkalommal szervezik meg a Verzió nemzetközi emberi jogi dokumentumfilm fesztivált

2023. november 23., 09:41

Negyedik alkalommal szervezik meg Szombathelyen a Verzió nemzetközi emberi jogi dokumentumfilm fesztivált. Három alkotást lehet megnézni pénteken és szombaton, melyek betekintést engednek a második világháború eseményeibe és a művészvilágba is.

Negyedik alkalommal szervezik meg a Verzió nemzetközi emberi jogi dokumentumfilm fesztivált

A 20 éves múltra visszatekintő Verzió filmfesztivál bázisa alapvetően a budapesti független művészmozikban és Pécsett van, egy ideje viszont több vidéki nagyvárosba is eljutnak a filmek.

Salamon Júlia - szervező, kulturális munkás, Szabad Terek Hálózat

“Az izgalmas, hogy az elmúlt 4 évben gyakorlatilag több vidéki, független kulturális helyszínen is bemutatkozik a Verzió Filmfesztivál, mindig az a célja, hogy az előző évi dokumentumfilmes termést magyar vonatkozásban, tehát a hazai produkciókat, illetve nemzetközi termésből próbál válogatni, ugye itt az emberi jogi jelző is fontos, tehát mondjuk adott esetben a háború borzalmainak a megismerése, a rossz szociális helyzetben lévő emberek élethelyzeteinek megismerése, kifejezetten szekciója az antropocén, tehát a környezeti változásnak a folyamatos vizsgálata, illetve egyéni sorsú portréknak a megmutatása a szélesebb nyilvánosság a közönség számára.”

Pénteken két filmet vetítenek, mindkettő a második világháború eseményeihez kapcsolódik.

18 órakor a Habiszti - csak azért is című magyar filmet lehet megnézni, amelyben egy koreográfus a roma holokausztról alkot táncprodukciót. Főszereplője egy roma fiú, akinek a hétköznapi életét is megismerjük. -kor indul a Mindhalálig című, szintén magyar alkotás, amely Budapest 1944-es ostromát mutatja meg személyes szemszögből. Szombaton, 18 órakor az Apolonia Apolonia című dán, lengyel produkció pereg a vásznon. A rendező egy fiatal művésznő életét követi 13 éven át. A Verzió dokumentumfilm fesztivál alkotásait a Jávor Pál teremben vetítik.