Hírek

Napsütéses, igazi szőlőérlelő időben zajlott a termés betakarítása a Bene-hegyi tó mellett

2025. szeptember 16., 13:23

A legkorábban érő szőlőfajták szedése már július végén, augusztus elején megkezdődött Magyarországon, de a hűvösebb klímájú borvidékeken - mint amilyen az Alpokalja térsége is - csak most szeptemberben indult a szüret. Az idei termés átlagosnak mondható.

Napsütéses, igazi szőlőérlelő időben zajlott a termés betakarítása a Bene-hegyi tó mellett

Napsütéses, igazi szőlőérlelő időben zajlott a termés betakarítása a Bene-hegyi tó mellett, Csepregen. Múlt héten rizlingszilvánival kezdték a szüretet, most hétfőn chardonnay-val, szürkebaráttal és zweigelttel folytatták. Az idei nyári időjárás valamivel kedvezőbb volt a tavalyinál. Több volt a csapadék, az augusztusi kánikula pedig rövidebb ideig tartott.

Molnár Sándor - szőlőtermelő, Vinora Borház
“A tavalyi év nagyon aszályos volt, és kevés csapadék volt. Az idei évben nem panaszkodhatunk. Nagyon szépen kifejlődtek a szőlőfürtök. Nagyon gyönyörű a termés, tehát ígéretesnek mondható. Bízunk benne, hogy ez a borokban is meg fog mutatkozni.”

 

Molnár Sándor 2013 óta termel szőlőt. A borház 3 hektárnyi területén nyolcféle borszőlővel foglalkozik. A szedésben és a feldolgozásban általában tízen segédkeznek.

Molnár Sándor - szőlőtermelő, Vinora Borház
“Ide utánfutóval hozzuk be a szőlőt a pincéhez. Ládába szüretelünk, azért, hogy minél kíméletesebben legyen a szőlővel a bánás, minél hamarabb feldolgozásra kerüljön, aztán a bogyozóba kerül, a bogyózás után pedig a fehér és a rozék azok a présbe - illetve egy pár olyan tételünk van, amit egy éjszakáig áztatunk, hogy a zamat és az ízanyagok még szebben kioldódjanak”

 

A présből lecsorgó must tartályokba kerül, majd kezelés és érlelés után a bor stabilizálása következik. Az egészséges termés kialakulását számos tényező nehezítheti. A vadkár és a gombás fertőzések mellett vírusos eredetű betegségek veszélyeztetik a gyümölcsöket.

Molnár Sándor - szőlőtermelő, Vinora Borház
“A szőlő legveszélyesebb gomba fertőzése, a lisztharmat és a peronoszpóra mérsékelten volt jelen. Viszonylag kevés permetezéssel meg lehetett úszni a mai évet, viszont a kórokozók közül egy aranyszínű sárgaság nevű, Amerikából behordott vírus eléggé nagy kereteket kezd ölteni”

 

Eddig a közelben Zala vármegyében, az ausztriai Stájerországban és Szlovéniában okozott jelentősebb károkat az aranyszínű sárgaság. A betegség elleni védekezéshez egyelőre nem áll rendelkezésre megfelelő növényvédőszeres eljárás. A csepregi borháznál idén körülbelül 70-80 mázsa per hektár terméshozammal számolnak.