Hírek

Napokig áram nélkül

2017. augusztus 14., 17:19

A múlt csütörtöki vihar után még a ma is volt olyan Vas megyei település, ahol szünetelt az áramszolgáltatás. A hétvégén mind a katasztrófavédelem, mind az áramszolgáltató munkatársai a károk felszámolását végezték.

Napokig áram nélkül

"Csütörtök óta az autós töltőről tudom tölteni a mobiltelefonomat."

A múlt csütörtöki vihar az Őrségben okozta a legnagyobb károkat. Kercaszomoron három napig áram nélkül maradt a település. Az itt élők számára a hűtőládákban tárolt élelmiszer megmentése volt az elsődleges feladat.

Batha Judit - falugazdász, Kercaszomor
Hat aggregátorral kezdtük járni a falut, hogy a fagyasztókban lévő árukat, dolgokat megmentsük, de ez nem volt elég hatékony, hál' Istennek kaptunk egy felajánlást, egy hűtőkocsit, ebbe összeszedtük a fagyasztott árut, ezzel reméljük meg tudtuk menteni a nagy részét a dolgoknak."

Ez már Bajánsenye. A településen még ma sem volt áram. Az itt lakók is aggregátorral próbálták megoldani, hogy legalább a hűtőládák és hűtőszekrények ne olvadjanak le.

Albertné Tóth Krisztina
"Mi például tegnap Szlovéniában voltunk, és ott próbáltunk aggregátort beszerezni, hogy tudjunk egyáltalán villanyt biztosítani, hogy a tiszta ruha, a villany, hogy egy vacsoránál le tudjunk ülni és nem sötétben vagyunk."

Az áramszolgáltató munkatársai egész hétvégén dolgoztak a károk felszámolásán. Pécsről, Nyíregyházáról és Szekszárdról is kaptak segítséget, de a szolgáltató alvállalkozói is dolgoztak a hétvégén. A legnagyobb kárt Bajánsenyén okozta a vihar. Oszlopok törtek, fákat csavart ki tövestől a szél, a buszmegállókat teljesen lerombolta a vihar.

Lakics Rudolf
"Egy ilyen hihetetlen, ilyent még nem láttunk, hogy öt oszlop egymás után kiborulva, ilyen 40 centis fák eltörve, a telefon végig kidőlt. Szóval ezt nem tudjuk, de itt most biztos nem lesz áram, csütörtök óta, tehát három nap."

Az elmúlt napok eseményei próbára tették a Vas megyei tűzoltókat is. Még szombaton is dolgoztak a házakra dőlt fák eltávolításán.

Egyed László - szóvivő, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
"Összességében Vas megyében egy évben nagyságrendileg 1500-1800 esemény szokott éves szinten történni, ez a 370 esemény mutatja, hogy tulajdonképpen majdnem egy negyedéves átlag eseményt kellett három nap alatt lekezelni a tűzoltó kollégáknak."

Csütörtök este a nyugat-dunántúli régióban 120 ezer fogyasztónál szűnt meg az áramszolgáltatás a vihar miatt. Széttörtek a kisfeszültségű hálózatoszlopok is, az orkánerejű szél szétszaggatta a vezetékeket. Bajánsenyén még hétfőn sem volt áram, itt a falu villamos hálózatának kétharmadát megsemmisítette a vihar, az áramszolgáltató munkatársai az új hálózat építésén dolgoznak.