Hírek

Napelem parkot létesített Zanati úti telephelyén a FALCO Zrt

2023. november 15., 18:51

Napelem parkot létesített Zanati úti telephelyén a FALCO Zrt. A forgácslapgyártás rendkívül energiaigényes tevékenység, a vállalat a fenntarthatóság jegyében törekszik rá, hogy ennek egy részét megújuló forrásból biztosítsa. A beruházásnak köszönhetően közel 3 százalékkal kevesebb fosszilis energiahordozóból előállított villamosenergiát használnak fel, és 700 tonna szén-dioxidtól kímélik meg a környezetet. A zöld fejlesztéseknek ezzel nincs vége.

Napelem parkot létesített Zanati úti telephelyén a FALCO Zrt

A forgácslapgyártáshoz többségében villamosenergiát, kisebb részben földgázt és biomasszából származó energiát használnak fel. A Zanati úti gyáregység mindössze 15 perc alatt fogyasztja el egy háztartás egész éves villamosenergiaigényét. A fenntartható fejlődés és energiatudatosság jegyében, az uniós és hazai klímastratégiával összhangban készült el legújabb zöldberuházásuk: másfél futballpályányi területen 5100 darab napelem panelt helyeztek el a gyáregységek tetején, minden lehetséges helyet kihasználva. A rendszer teljesítménye 2,3 MW, ami ezer háztartás energiaigényének felel meg. Így 2,8 százalékkal tudják csökkenteni a fosszilis eredetű villamoserenrgia-felhasználást, és 700 tonnával mérséklik a szén-dioxid-kibocsátást.

David Brenner - vezérigazgató, Kronospan

 

"A fenntarthatóság fontos tényező számunkra. Itt Magyarországon ez a napelempark az első mérföldkő, hogy megújuló energiával állítsuk elő termékeinket, és természetesen energiatudatosak legyünk."

"Ez az új létesítmény egy lépéssel közelebb visz minket a fenntarthatóbb jövő felé."

Marco Talesz műszaki igazgató arról beszélt, hogy más cégeket is erre szeretnének inspirálni. Nemény András úgy fogalmazott, ma a klímaválság árnyékában az igazi küzdelem a tenni akarók és a beletörődők között dúl, a FALCO példát mutat tenni akarásból.

Nemény András - polgármester

"Rengeteg példáját mutatták a társadalmi felelősségvállalásnak. Segítették óvodáinkat, iskoláinkat, a színházat, idősotthont létesítettek, rendezvényeket támogattak. A mostani beruházás pedig Magyarország és Szombathely szempontjából is a CO2 kibocsátás csökkentésében léptek nagyot és utattak példát, ezért hálásak vagyunk."

Hende Csaba üdvözölte a környezettudatos törekvéseket és a zöld szemléletet, egyúttal azt kérte, hallja meg a vállalat a környéken élők szavát is, és orvosolják a problémáikat. Ebben felajánlotta segítségét.

Hende Csaba - országgyűlési képviselő

"Minden olyan lépés, ami csökkenti az importálandó külföldi földgáz vagy egyéb energiahordozó mennyiségét, az áldásosan hat Magyarország minden lakójára, benne a szombathelyiekre is."

Kárándi Sándor energiamenedzser elmondta, a napelempark próbüzeme idén nyáron sikeresen lezajlott, ma már egy teljes gyártósort képesek kiszolgálni zöld energiával. Az új naperőművet szimbolikusan, kábelek összekapcsolásával helyezték üzembe, a végén felvillant egy izzó. Már folyik a második fejlesztési ütem előkészítése - 13 MW teljesítménnyel 23 ezer mobil panelt helyeznének el talajszinten, amelyek követik a nap mozgását.