Hírek

Nagyszabású gálaműsor keretében adták át az önkormányzat rangos kitüntetéseit

2023. november 13., 18:53

Közel három évtizedes hagyományt követve, Szent Márton ünnepe alkalmából nagyszabású gálaműsor keretében adták át az önkormányzat rangos kitüntetéseit szombaton. 25-en kaptak elismerést, mindannyian sokat tettek Szombathelyért oktatás, egészségügy, közigazgatás, városépítés, kultúra, sport és civil élet területén.

Nagyszabású gálaműsor keretében adták át az önkormányzat rangos kitüntetéseit

Szinte teljesen megtelt a nézőtér a sportházban megrendezett Szent Márton-gálán. Nemény András köszöntőjében arról beszélt, ha bizonytalanok vagyunk valamiben, érdemes megvizsgálni Márton életét, és válaszokat kaphatunk. Nem lehetünk közömbösek a szenvedők iránt, Szent Márton városát átszövik a segítés láthatatlan szálai.

Nemény András - polgármester

"Olyan emberek ülnek itt, gondolok a díjazottakra, akik munkájukkal, életükkel a közösség életét is jobbá, többé tették. Olyan emberek, akiknek kezei nyomot hagytak Szombathelyen."

Weöres Sándor-díjban részesült az idén 30 éves Anima Sound System Zenekar és Kelemen Zoltán színművész, a Weöres Sándor Színház alapító tagja. Gothard Jenő-díjat vehetett át Szabó Imre, nyugalmazott területi vasútigazgató. Brenner-díjjal jutalmazták Horváth Györgyöt, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság nyugalmazott szakaszmérnökét. Éhen Gyula-díjjal ismerték el Magyar Mártát, a Savaria Városfejlesztési Kft. projektvezetőjét. A Hefele-díjat Czeiner Gábor építészmérnök kapta. A Horváth Boldizsár-díj I. fokozatát Kalmár Ervin városüzemeltetési osztályvezető érdemelte ki.

Kalmár Ervin - osztályvezető, Városüzemeltetési Osztály

"Meglepetés volt számomra, igazán örülök, és nem csak az én munkám van ebben, hanem azoké is, akik velem együtt dolgoznak a városüzemeltetés területén."

A Horváth Boldizsár-díj második fokozatát Pásti Zsuzsanna nyugalmazott köznevelési és óvodai ügyintéző és Filó László, a Polgármesteri Hivatal gépjárművezetője vette át, aki 1985 óta az éppen hivatalban lévő polgármester sofőrje. A Szombathely Közbiztonságáért díjat Németh Kálmán Zsolnak, a Szombathelyi Rendőrkapitányság Bűnügyi Készenléti Alosztály vezetőjének adományozták. Ifjúságért díjjal ismerték el Tóth Balázs munkáját, aki elhivatottan segíti a devianciával küzdő embereket.

Tóth Balázs - szociálpolitikai ügyintéző, alelnök, KEF

Az életemet és szakmai munkámat arra tettem fel 2003 óta, hogy ezeknek a fiataloknak, családjaiknak, szüleiknek segíteni tudjak. Minden napomat ez fogja előrevinni, óriási motivációt ad ez a díj."

Az Év Civil Szervezete díjat az 1999-ben alakult Savaria Legio Egyesületnek és a Capella Savaria Egyesületnek ítélték oda. A Tóth Géza-díjat Antalovics Ferenc súlyemelő edzőnek adták át. Szombathelyért díjban részesült posztumusz Horváth Lajos, a Váci-iskola néhai igazgatója, a kitüntetést gyermekei vették át. Polgármesteri emlékérmet adott át Nemény András Gulyás Ferencnek, aki 2012-től idén október 31-ig volt Szombathely rendőrkapitánya. A szakmai elismerések után az életműdíjak átadása következett. Közszolgálatért Életmű díjjal jutalmazták Szabó Ilonát, a Polgármesteri Hivatal Képviselői Irodájának vezetőjét. A Szociális Munkáért Életmű díjat Giczy Sarolta belgyógyásznak, a Máltai Szeretetszolgálat Szombathelyi Csoportja alapító tagjának ítélték oda, a kitüntetést férje vette át. A Pedagógus Életmű díjat idén Zielbauer György, a Reguly-iskola igazgatója és posztumusz Dallos Gyula, a Kereskedelmi és Vendéglátó Szakképző Iskola egykori igazgatója kapta. A díjat fia és unokája vette át. Szombathely Sportjáért Életmű díjban részesült Tóth Sándor röplabdaedző, az Aranykorúak Egyesület alapító tagja. Pro Sanitate Savariae életmű díjat kapott Haklits Györgyi a Kiskar utcai rendelő háziorvosa, a központi ügyelet vezetője. Szombathely Kultúrájáért Életmű díjjal jutalmazták Masszi Ferenc festő, grafikust és Kovács Gézát, aki 2009 óta a Mesebolt Bábszínház igazgatóját. Mandátuma jövő júniusban lejár, és elköszön a társulattól.

Kovács Géza - igazgató, Mesebolt Bábszínház

"Olyan vagyok, mint a régi végvári kapitányok, akik felesküdtek valamire, kitartottak esküjük mellett. Megrázó és szép pillanat, hogy kiemerdelemtem ezt és gondoltak erre, de a legfontosabb, ami zárásként megszületett, ez a társulat."

"Mert ami volt, immár megholt, üresen néz rám a mennybolt."

A gála fellépői mind kötődtek valamilyen módon a díjazottakhoz. A bábszínház művészei meglepetés produkcióval készültek. Közreműködött mások mellett Gryllus Dorka, Korponay Zsófi és Peltzer Géza, Bognár Szilvia, Oszkó Vencel ifjú zongorista, a Paragvári iskola kórusa és az Energy Dance Team moderntánc-csoportja.