Hírek

Nagy sikere volt idén is a Vas Vármegyei Gasztronómiai Fesztivál és Böllérversenynek

2024. február 12., 18:19

Nagy sikere volt idén is a Vas Vármegyei Gasztronómiai Fesztivál és Böllérversenynek, amit 11. alkalommal rendeztek Győrváron. 27 csapat vágott disznót és kínált mindenféle toros finomságot. Lehetett kóstolni kolbászt, sült húst, hurkát, de még székelyföldi agyas levest is. A szervezők vendégül látták mások mellett a kínai Guanxi testvértartomány delegációját.

Nagy sikere volt idén is a Vas Vármegyei Gasztronómiai Fesztivál és Böllérversenynek

11. alkalommal nyitották meg hétvégén a Vas Vármegyei Gasztronómiai Fesztivál és Böllérversenyt Győrváron. Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke úgy fogalmazott: “Nem csinálunk itt mást, mint amit otthon a szeretteink között. Egy többszáz, többezer éves hagyományt éltetünk, ápolunk, mindezt közösségi programokkal fűszerezve.” A versenyre nem csak a megyéből érkeztek, 13 határon túli csapat is megmérette magát.

Ferenczy István - elnök, Romániai Magyar Demokrata Szövetség

“Vajdahunyadról jöttünk, Dél-Erdélyből, immár 10. alkalommal, és hoztuk magunkkal az erdélyi ízvilágot. Az erdélyi ízvilág az teljesen más világ mint a magyar ízvilág, hiszen nagyon sok szász, sváb, román elemeket tartalmaz. Egy kicsit máshogyan főzünk-sütünk, és természetes minden nagyon finom amit sütünk.”

A fesztiválra nem csak a vajdahunyadiak jönnek vissza minden évben - igazi közösségi programmá vált a böllérfesztivál.

Marton Ferenc - szervező, alelnök, Vármegyei Közgyűlés

“Én a legfontosabb dolognak azt tartom, hogy ez egy találkozóhely lett. Egyrészt tudnak találkozni az emberek a külhoni csapatokkal, másrészt tudnak találkozni egymással, ugyanis a közösségi média elvitte más irányba a dolgokat, és azért örülünk annak, hogy itt egy olyan találkozópont lett, hát nyilván a gasztronómiának is köszönhetően, ahol régi találkozások, beszélgetések vannak, kvaterkázások, nagyon jó a hangulat.”

A fesztiválon sokféle ételt meg lehetett kóstolni. , , Különféle ízesítésű kolbászokat, sült húsokat kínáltak a csapatok, de édességgel is készültek a vendégeknek.

Bertók Zsolt

"Hát itt végigkóstoltunk mindent, ugye nagyon ízlett minden, nagyon finom volt minden, minden csapatnak gratulálok.

A szépvízi csapatnál hagyományos recept alapján készült a véreshurka.

Geréd István

“Ez hagyományos recept, igen. Már évek óta így csináljuk, őseink is így csinálták, így vettük át mi is ezt a receptet.”

A színpadon elsősorban helyi előadók kaptak lehetőséget. A sorkikápolnai csapat boszorkányos színdarabbal készült. Még a hajnali disznóvágás előtt adták elő a produkciót.

Mező Gábor - polgármester, Sorkikápolna

“Sorkikápolna Vas Vármegyében Boszifalvaként is most már ismert lett polgármesterségem alatt, a középkorban Sorkikápolnán zajlott Vas Vármegyében az utolsó vasi boszorkányper, és ezáltal nálunk minden a boszorkányság jegyében telik. Tavaly mi képviseltük a vármegyét a nyolcadik Pajtaszínházi program keretében, az idei meghívás tekintetében, mindenhova Boszifalvaként megyünk, hogy hát megmutatjuk a boszorkányságot.”

Volt rönkhúzás és bolondesküvő is, az eredményhirdetés előtt pedig a Triász zenekar gondoskodott a hangulatról.

A böllérfesztivált Egyházashetye csapata nyerte. A program idén jótékony célt is szolgált: Erdélyi Rolikának gyűjtöttek adományt.