Hírek

Nagy érdeklődés kísérte a Kutatók Éjszakája programjait

2025. szeptember 29., 12:38
Nagy érdeklődés kísérte a Kutatók Éjszakája programjait. Szombat este a Smidt Múzeum időszaki kiállításához kapcsolódva az étvágy témáját járták körül: néprajzkutató, rovarász és táplálkozástudományi szakértő avatta be az érdeklődőket a téma érdekességeibe.
Nagy érdeklődés kísérte a Kutatók Éjszakája programjait

Magyarországon 2005 óta rendezik meg a Kutatók Éjszakáját, amely évente több tízezer embert vonz. A kezdeményezés célja, hogy minél szélesebb korosztályt megszólítson, főként azokat, akik érdeklődnek a természettudományok, a technológia és az informatika iránt. Szombathelyen a Smidt Múzeum idén is csatlakozott a programsorozathoz – a központi téma az étvágy és az étkezéskultúra volt.

Nagy Adrienn - történész, muzeológus, intézményvezető, Smidt Múzeum
- A Kutatók éjszakája alkalmából a Smidt Múzeumba vártunk mindenkit, akit az étvágy valamilyen formája érdekel. Igazi csemegével készültünk, egy igazi kulináris svédasztallal - ugyanis itt az irodalmon, a történelmen keresztül a művészettörténeten, a gasztronómián át minden gyakorlatilag egy közös asztalra kerül a mai alkalommal. Úgyhogy igazából tényleg mindenkit vártunk, aki egy kis étvágyat érez arra, hogy nemcsak a gyomrát, hanem gyakorlatilag a szellemét és a gondolatait ezekkel az étkekkel kicsit megízesítse.

Néprajzkutató mutatta be a paraszti konyha hagyományait – például hogy miként kerülték el régen az étel pazarlást. Nagy Adrienn muzeológus a világháborúk és a gazdasági világválság okozta nehézségekről beszélt, mindezt a családok konyhájára vetítve. Nagy érdeklődés kísérte Vig Károly entomológus előadását, amely többek között a rovarevés megosztó jelenségéről is szólt.

Vig Károly - tudományos igazgatóhelyettes, Savaria Múzeum
- Az egyik a növény fogyasztó rovarok illetve a növények evolúciójáról, kapcsolatáról, a másik pedig az emberi rovar fogyasztásnak a kérdéséről, amely szerintem a közönséget is sokkal inkább érdekelte, hiszen valahol itt kopogtat az ajtónkon ennek a kérdésnek a megválaszolása. Elfogadjuk-e hogy az emberiség fehérje igényét valójában a rovarokkal jóval egyszerűbben és gazdaságosabban, környezetkímélő módon tudjuk kielégíteni, mint például a hagyományos állattenyésztéssel vagy növénytermesztéssel.

A téma a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum „Menzán innen, menzán túl” vándorkiállításához kapcsolódott, amely idén januárban nyílt és május végéig volt látható a Smidt Múzeumban. A tárlat az iskolai közétkeztetés történetét mutatta be – a múlt századtól napjainkig.