Hírek

Múzeumi programkavalkád

2022. május 17., 18:15

Múzeumok Éjszakája, régészet napja, új kiállítások - változatos programmal várják a szombathelyi múzeumok a látogatókat a következő hetekben, erről tartottak sajtótájékoztatót ma délelőtt. Szó esett a közelgő múzeumi világnapról, beszámoltak sikeres pályázatokról és fontos fejlesztésekről is. Megújul például a Skanzen malomépülete és a Savaria Múzeum Kőtára.

 

Múzeumi programkavalkád

Becsomagolva sorakoznak a római sírkövek, szobortöredékek a Savaria Múzeum Kőtárában - javában tart a felújítás. A Kubinyi Programban elnyert 20 millió forintból nagyobb átalakításra ugyan nem futja, de így is látványos lesz a változás. A ráncfelvarráson átesett Lapidarium június 29-én nyílik majd meg.

Csapláros Andrea - igazgató, Savaria VHM Múzeum
"A köveknek a megtisztítása megtörténik, a feliratokat újragondoljuk, újraértelmezzük, a latin feliratok feloldását, értelmezését. Bizonyos tematikákra hangsúlyt helyezünk, és jobban észrevehetők lesznek. És fontos a megvilágítás, ez fogja megadni a kiállítás hangulatát."

Több sikeres pályázat megvalósítása is folyik a múzeumokban: a Magyar Géniusz Programban elnyert 80 millió forintból megújul a skanzen malomépülete, állandó kiállítást és múzeumpedagógiai foglalkoztatót rendeznek be. További projektek keretében pedig elfeledett népi mesterségek és régi gyümölcsfajok népszerűsítését tűzték ki célul.

Május 18. a múzeumok világnapja 1977 óta. A jeles nap a múzeumok szerepére hívja fel a figyelmet minden évben más-más tematika mentén. Idén Szombathely adta az ötletet, hogy a múzeumépületeket, alapítóikat és emblematikus műtárgyaikat kisfilmen mutassák be.

Csapláros Andrea - igazgató, Savaria VHM Múzeum
"Nagyon sokszor elfelejtjük, honnan is indultak a múzeumok a századforduló körül, milyen gyűjteményeket emeltek be anyagaikba, és nem is annyira felülről, állami alapításról van szó, hanem civil szervezetek hozták létre a múzeumok nagy részét. Erre érdemes irányítani a figyelmet, illetve, hogy melyik múzeum mely műtárgyával azonosítja magát."

Rendezvényekből sem lesz hiány. A májusi kínálat: régészet napja az Iseumban és MiniTEPSI Fesztivál a skanzenben.

Horváth Soma - alpolgármester
"Az Érezd Szombathelyt! programsorozat, a város új rendezvénye szeptember 30-ig kínál eseményt, ebből 41 programot a szombathelyi múzeumok biztosítanak, ami az egyik legjelentősebb."

A Sisi-kiállítás a múzeum egyik legsikeresebb tárlata, már háromezren látták. Több júniusi program is épül köré: Ferenc József királlyá koronázásának 155. évfordulója alkalmából előadás hangzik el a királyi média szerepéről, hársfát ültetnek Sisi tiszteletére, és rendhagyó tárlatvezetést tartanak. Június 25-én a Múzeumok Éjszakáján megjelennek Erzsébet kedvenc ételei, ruhái és itt lesz hasonmása is. (sajtótáj.) A Bloomsday jórészt a múzeumi negyedben zajlik majd, és előadóüléssel tisztelegnek a Chernel-család előtt. Több tárlat előkészítés alatt áll, például a Weissmann családról. Madarász Viktor festőművész hagyatéka a Smidt Múzeumba, az ARC plakátkiállítás miniatűr változata pedig a Schrammel-gyűjteménybe érkezik. Augusztustól kezdetét veszi a TETT című időszaki kiállítássorozat, mely az 1968-75. közötti időszak kultúrpolitikáját mutatja be progresszív művészeti alkotásokon, kerámiákon és a velemi textilműhely alkotóin keresztül. Elhangzott az is: a múzeum négyféle nyári tábort szervez, még lehet jelentkezni.