Hírek

Művészeti Projektnapot tartott a KDG

2024. június 13., 09:39

Nyolc vasi középiskolából 152 pályamunkát küldtek a Kanizsai Dorottya Gimnázium már hagyományos megyei képzőművészeti pályázatára. A díjátadót a művészeti projektnapon tartották, ahol idén az újrahasznosítás és a dizájn volt a központi téma.

Művészeti Projektnapot tartott a KDG

Újrahasznosítás és design – ez volt a hívó gondolata a Kanizsai gimnázium idei középiskolás képművészeti pályázatának és művészeti projektnapjának. Az előbbit 42 éve, az utóbbit hét éve rendezik.

Nyolc vasi középiskolából összesen 152 pályamunkát küldtek a diákok, 79 alkotást állítottak ki és 16 díjaztak is, köztük ötöt kiemelten. Az alkotások színvonalával eddig is elégedett volt a zsűri, de idén még nívósabb alkotásokat kaptak.

Oroszy Csaba festőművész

Elképesztő módon nyúlnak hozzá az anyaghoz és ez nagyon tetszik nekünk, a zsűrinek. Nekem személy szerint, ahogy a különböző eszközökkel, vízfestékkel, a ceruzákkal, a tollakkal, a különböző színező eszközökkel, vagy akár a számítógép segítségét is igénybe véve, én már várom azokat a munkákat a következő években, amikor ezek mind egybe érkezne.

A Kanizsai gimnáziumban nem csak az éves projektnapokon fontos a képzőművészet.

Merklin Ferenc igazgató, Kanizsai Dorottya Gimnázium

Minden iskolának feladata, hogy ne tanórákat tartson, hanem neveljen, oktasson együtt. Ennek nagyon fontos része az, hogy a művészeti nevelés is illeszkedjék az iskola életébe, a mindennapjaiba, hogy egy rajz tantárgy ugyanolyan fontos, ugyanolyan meghatározó, mint mondjuk az érettségi tantárgy, ami mindenkinek kötelező.

A díjátadó után az alkotás került fókuszba: grafikai, festészeti és fotószekcióban is kiélhették kreativitásukat a diákok, a munkához mindenféle eszköz a rendelkezésükre állt.

Nagy Tamás vizuáliskultúra-tanár, Kanizsai Dorottya Gimnázium

Kavicsoktól kezdve plakátrészletekig, mindenféle nád, fa felületek, amiket meg lehet rajzolni, meg lehet dizájnolni, meg lehet alkotni.

A helyben alkotáshoz inspirációt adhattak a kiállított pályaművek, amelyek még június végéig kint is maradnak és látogathatóak a Savaria mozi aulájában.