Hírek

"Művészet és Természet" ezúttal a Kámoni Arborétumban

2024. április 22., 18:34

Szombaton tartották a MŰVÉSZET ÉS TERMÉSZET című több állomásos programsorozat második fordulóját, ezúttal a Kámoni Arborétumban. A nemzetközi kezdeményezés célja, hogy műalkotások segítségével hívja fel a figyelmet napjaink legégetőbb környezeti problémáira.

Művészet és Természet ezúttal a Kámoni Arborétumban

A Grazi Botanikus Kert időszaki kiállításainak mintájára a Kámoni Arborétum először 2022-ben adott otthont kortárs képzőművészeknek, hogy bemutassák válogatott alkotásaikat. A most hétvégén nyílt szabadtéri tárlat címe: Elferdített világ. A művészek a Falco Zrt. által rendelkezésre bocsátott furnérlapokat felhasználva készítették el alkotásaikat.

Meixner-Sramó Judith - marketing vezető, Falco Zrt.

“Ugye a művészek szempontjából ez az Elferdített világ, vagy Ferde sík ugye a kiállításnak a neve, ahol a saját elképzeléseik szerint mutatják be azt az elferdült világot, amiben ma élünk: háborúk, környezetvédelmi kihívások, satöbbi. Tehát ez a kiállításnak a fő üzenete.”

A kiállítást Nemény András nyitotta meg.

Nemény András - polgármester

“A harmónia megteremtésének van egy kiváló eszköze. Ez a művészet, és talán ezért is vagyunk most itt. A művészet az, amelyik képes felhívni a figyelmet a valóságra úgy, ahogy van. Kendőzetlenül és néha sokkolóan.”

A tárlaton közel 100 alkotás foglalkozik napjaink társadalmi, környezeti, világpolitikai kihívásaival, osztrák, szlovák, moldáv, bajor, iráni, német, és persze magyar művészek részvételével.

Elisabeth Ledersberger-Lehoczky - a kiállítás kurátora, képzőművész

“A különböző képeknek a témája az, hogy egy olyan ferde helyzetbe kerültünk - az lehet a szociális, de a gazdasági, a nemzetközi kapcsolatok, a háború, a művészetnek a direkt ferde állása - különböző irritációkat hoz ki az emberekből. Tehát ezt a témát fel lehet itt fedezni, hogy ha valaki végigmegy ezen a kiállításon.”

Ez a montázs a szombathelyi kötődésű Pintér Zsuzsa műve - a háborúról szól.

Pintér Zsuzsa - textilművész

“Egy feleség belekarol egy kabátba és a kabátban nincsen senki. Tehát a férjének a helyén egy akasztó és egy kabát van, egy ilyen vállfa és kabát, és mellette áll a kisfiú, a kisfia, akinek meg a fején egy katona-sapka van, vagy katona fejfedő van.. - Na most, ezt így egyben látni ez elég döbbenetes, és azt gondoltam, hogy ezt kell a képemen megjeleníteni.”

A természet és a művészet összekapcsolódása gondolatébresztő, izgalmas esztétikai élményt nyújthat az érdeklődőknek. Az installációk egészen novemberig az arborétumban maradnak. Jövő tavasszal a Grazi Egyetem Botanikus Kertjében is kiállítják a műveket.

Elisabeth Ledersberger-Lehoczky - a kiállítás kurátora, képzőművész

“Volt egy olyan szép ötletem, hogy a két országból, ahol mind a két helyen van egy arborétum, vagyis respektíve egy botanikus kert Grazban, hogy ezt a két institúciót összehozzuk olyan céllal, hogy művészeket az egyik helyen is, mint biennálé az egyik évben, utána következő évben, mint biennálé a másik helyen bemutassuk. Ez részben azért érdekes, mert vannak kis különbségek a művészetben is, de főleg azért, hogy a művészek megismerjék egymást”

“96 kép, amit a művészek egy olyan táblára festettek, amit azt a Falco-tól kaptuk, mint szponzor-formában egy témához, ami a téma, úgy gondoljuk, hogy majdnem mindenkinek érvényes. Ez a ferde csík vagy a ferde állás. Evvel azt szeretnénk kifejezni, részben már a képek külső formátuma is, egy ilyen romboid forma, de főleg a művészeteknek,

“A művészek kaptak egy meghívót, ott rajta volt pontosan a tábla, hogy evvel a különleges formátummal megküzdjenek, mert ugye vannak olyan természetes szabványok, vagyis az emberekben meglévő tudatosság, hogy a ferde vonalakat megpróbáljuk egyenesbe húzni, na de ez itt nem lehetséges. Tehát a művésznek kellett hozzá úgy készülni, hogy a témáját ezekbe a ferde, elferdített vonalakba alakítsa be.”

“Én remélem, hogy a következő biennáléban visszatérhetünk normál formátumokba, és azok az irritációk, amik ma tényleg egész Európában, vagyis egész világban foglal bennünket… aki a híreket végignézi, lehet, hogy este már nem bírja igazán anélkül, hogy ne egy ilyen destruktív fázisba kerüljön bele. és nagyon remélem, hogy két év múlva egy kicsit jobbak lesznek a dolgok, de viszont, nekem nagy öröm, hogy a művészek bevállalták ezt a feladatot” és tényleg, annyi érdekes munkával

Elferdített világ című kiállítás egészen novemberig megtekinthető az arborétumban.