Hírek

Múltunk Mesterei Velemben

2010. augusztus 16., 14:45
Kürtőskalács-készítők, fafaragók, néptáncosok, és kézművesek várták az érdeklődőket hétvégén a Múltunk Mesterei rendezvényen Velemben. Vasi, zalai és muravidéki népművészek mutatták be a régi mesterségeket, hagyományokat az Alkotóház udvarán.
Múltunk Mesterei Velemben

A színpadon előadások, zene, és tánc várta a látogatókat, ottjártunkkor épp a sárvári Lenvirág Együttes húzta a talpalávalót.

Az érdeklődők a műhelymunkákba is bepillanthattak, a bátrabbak ki is próbálhatták a mesterségeket.

Mezei Virág
"Ez az első, amit kipróbáltam, csak becsülni tudom a hölgyet, aki ezzel foglalkozik, mert nagyon sok mindenre kell figyelni és nem egyszerű."

A kézműves mesterségeket a Vas Megyei Népművészetért Egyesület és a 35. jubileumát ünneplő Velemi Stúdió népművészei mutatták be.

Taródi Lajos - elnök, Velemi Stúdió Népművészeti Egyesület
"A hagyományok őrzése sok vonatkozásban kicsit sokak szemében naftalinszagú dolog, mi vállaljuk azt, hogy hűségesek vagyunk az eleink által megalkotott értékekhez és ezeket próbáljuk őrizni és továbbvinni."

A Zala megyéből érkezett Hagyárosbőröndi Hagyományőrző Faművesek korhű eszközök segítségével próbálták bevonni az érdeklődőket a famegmunkálás ősi rejtelmeibe.

Németh János
"Elsősorban asztalos, kádár, bognár, ács és faesztergályos munkafolyamatokat próbálunk megmutatni a gyerekeknek és bevonni őket a munkába."

És nemcsak a kicsiket, hanem a felnőtteket is megmozgatták. Egy szlovéniai népdalkör zenés színdarabon keresztül mutatta be a kereplés hagyományát.

Cimerman Béla - vezető, Csentei Művelődési Egyesület Népdalköre
"Mi minden évben más-más gazdának a területén állítjuk fel az egyesület kerepelőjét, mi ebből már nagyon híresek vagyunk ott a Mura vidékén."

A velemi eseményekről hosszabb összefoglalót láthatnak majd a keddi Műhelyben.