Hírek

Most van a parlagfű pollenszezonjának csúcsidőszaka

2023. augusztus 30., 19:18

Most van a parlagfű pollenszezonjának csúcsidőszaka. A zivatarok és a lehűlés hatására átmenetileg csökkenhet a levegőben a virágpor mennyisége, enyhülhetnek az allergiás tünetek. A hidegfront után azonban tovább folytatódhat a csúcsidőszak, mivel a hét második felében ismét melegebb, szárazabb időjárásra számíthatunk, ami kedvez a terjedésének - természetesen ott, ahol nem irtották még ki a gyomnövényt.

Most van a parlagfű pollenszezonjának csúcsidőszaka

A rendszerint dúsan elágazó, terebélyes gyomnövény, a parlagfű évről évre nagy kihívást jelent a lakosságnak, hiszen mind mezőgazdasági, mind egészségügyi kártétele egyre jelentősebb méreteket ölt. Egy-egy növény több millió pollent képes a levegőbe juttatni, ezért fontos, hogy ne engedjük virágozni. Az akár két méter magasra is megnövő gaz irtása viszonylag egyszerű: ha a szárát a talajfelszín magasságában elvágjuk, akkor elpusztul. Egy év hanyagsága több évre megfertőzheti az adott környéket.

Ughy Péter - növényvédelmi szakügyintéző, Vas Megyei Kormányhivatal

“Láthatjuk a növényen, hogy nagyon rövid időn belül képes az oldalhajtásokból új virágzatot hajtani, és a nappalok rövidülésével a növény fejlődése felgyorsul, hiszen a növénynek az a célja, hogy magot hozzon, utódot hozzon, és ezáltal rövid időn belül átmegy generatív fázisba.”

Ezekben a hetekben van a parlagfű virágzásának csúcsszezonja, most sem késő irtani. Erről a földhasználóknak és a kerttulajdonosoknak törvény szerint gondoskodni kell, ellenkező esetben súlyos pénzbírságra számíthatnak; a minimális szankció tizenötezer forint, de a befizetendő összeg akár az ötmillió forintot is elérheti.

Ughy Péter - növényvédelmi szakügyintéző, Vas Megyei Kormányhivatal

“Azok a földhasználók, akik nem tesznek eleget a törvény által előírt kötelezettségeiknek - a parlagfű virágbimbójának megakadályozásáig kell védekezni a gyomnövény ellen, és ezt az időszakot egészen a vegetáció végéig fenn kell tartani - az ellen a hatóság, illetve a terület ellen közérdekű védekezést rendel el, és emellett vagy ezen kívül növényvédelmi bírságra is számíthat.”

A parlagfű irtását külterületen a Földhivatal, belterületen a jegyző ellenőrzi. Ha mulasztást észlelnek, a Kormányhivatalnál kezdeményeznek eljárást. A lakosság a gazzal fertőzött területeket a NÉBIH honlapján jelezheti, előzetes regisztrációt követően.